Kvarner newsletter / broj 33

Lovranska marunada 2010.
Maruni, topli maruni…

Šuštanje ranojesenskog lišća pod nogama, ugodna atmosfera i neodoljivi mirisi kestena na ulicama samo su dio atmosfere slavne Lovranske marunade, koja će ove godine od 15. do 31. listopada u Lovran i okolna mjesta privući na tisuće ljubitelja toga ukusnog kestena.

Listopad je u Lovranu, kao i na cijeloj opatijskoj rivijeri, poznat po prekrasnom ugođaju i aromi maruna – specifičnog i iznimno ukusnog kestena, oko kojeg se u ranu jesen već tradicionalno vrti zanimljiva festivalska priča. Da je riječ o zaista atraktivnom festivalu ovih su dana potvrdili i Britanci – u poznatom listu Guardian objavljen je veliki članak o deset najboljih europskih ovojesenskih gastronomskih festivala među kojima je svoje mjesto, pogađate, dobila i Lovranska marunada.

Ako ih do sada niste kušali, mnogo ste propustili, u tome su jednoglasni svi Lovranci, ali srećom, napominju oni, imate priliku za “popravni” jer će od 15. do 31. listopada cijela opatijska rivijera biti u znaku toga ukusnog ploda prirode.

Marun je oplemenjena vrsta pitomog kestena koji raste na obroncima planine Učke, a najviše ga se može naći u okolici kvarnerskih mjesta Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage. Lako se prepoznaje i na drvetu – ljuska mu je svjetlija, plod se lako odvaja od bodljikavog oklopa, a okusom je mnogo slađi i sočniji od običnog kestena. Zbog tih su svojstava maruni omiljena jesenska namirnica na Kvarneru, i to ne samo za pripremu slastica nego i mnogih mesnih i drugih specijaliteta lokalnih kuhinja.

Fešta od maruna tradicionalno započinje u Lovranu, a potom se svaki sljedeći vikend seli u mjesta iznad Lovrana. Glavna fešta na otvorenome u Lovranu će trajati od 15. do 17. listopada, potom se 23. i 24. listopada seli u Dobreć, a 30. i 31. listopada u Liganj.

Okosnica je festivala bogata gastronomska ponuda koja se nudi na ulicama te u gotovo svim ugostiteljskim objektima, hotelima i slastičarnicama. Uz pečene marune, posjetitelji mogu kušati najrazličitije kolače i torte, ali i originalna jela s marunima.

Kako i doliči festivalu, tih će dana biti iznimno veselo. Glavna će se fešta održavati na središnjem lovranskom trgu gdje će se svakodnevno odigravati bogat zabavni i kulturni program, no veselo će biti i u cijeloj okolici. Bit će priređene izložbe kolača i gljiva te sajam široke potrošnje, a priprema se bogat sportski program namijenjen sportašima, rekreativcima i avanturistima. Nit vodilja toga dijela programa je popularizacija Parka prirode Učka. Tako će 23. listopada biti organizirana velika trekking utrka 8. Učka Mountain Trek. Dan kasnije biciklisti će krenuti na biciklijadu Giro di Marunada, a 30. listopada na svoje će doći planinari na još jednom tradicionalnom planinarskom pohodu Marunada.