Kvarner newsletter / broj 33

Miomirisni listopad na Lošinju
Kušajte mirtu, maginje, mogranj i maslačak

Jeste li ikada kušali jela začinjena mirtom, liker od maslačka, marmeladu od plodva planike ili žele od šipka? Ako niste, u listopadu nipošto nemojte zaobići Mali Lošinj jer Miomirisni festival, koji će se održati prve subote u mjesecu, nudi upravo specijalitete od tih aromatičnih i ukusnih plodova prirode.

U Malom Lošinju, glavnom središtu otoka Lošinja, već se tradicionalno svakog mjeseca nudi ponešto iz bogatog Miomirisnog vrta. Ponuda će i ovaj put biti predstavljena na glavnom gradskom trgu, prve subote u mjesecu, odnosno 2. listopada od 9 do 13 sati.

Kao i svaki put do sada, bogatu ponudu činit će cijeli niz autohtonih otočkih proizvoda, suvenira, starih običaja i zanata, domaćih kolača, meda, likera, marmelada i naravno jela spravljena na temelju mirte, maslačka, plodova planike (maginja) i šipka (mogranja).

Za sve one koji još nisu imali prilike doživjeti Miomirisni festival bit će to idealna prilika da se upoznaju ne samo s bogatom otočkom tradicijom nego i svojstvima bilja i plodova koji se u gastronomiji ne koriste onoliko koliko bi mogli.

Mirta ili mrča grmoliko je drvce čiji vazdazeleni listići obiluju eteričnim uljem pogodnim za razne aromaterapije, a od njenih se crnih bobica pravi rakija. Ukusan pekmez radi se od plodova planike, maginja, bogatih vitaminom C. Osim pekmeza domaći ljudi od maginja rade i rakije, likere te kolače.

Mogranj je najzdravije jesti kao sirovo voće, ali posjetitelji će moći kušati ukusni žele od šipka te niz jela u koja se stavljaju ti ukusni i vitaminom C bogati plodovi.

I maslačak će zasigurno pridobiti poklonike, koje će privući med od njegova cvijeta, ali i razna jela spravljena s njegovim lišćem, od salata kojima daje osebujan okus do brojnih jednostavnih jela koja će se nuditi na Miomirisnom festivalu.

Festival je naravno samo manji dio otočke miomirisne tradicije jer će gosti koji posjete otok uživati u čistom zraku prve kvalitete, blagoj i ugodnoj mediteranskoj klimi te prirodnoj aromaterapiji udišući zrak hodanjem duž više od 220 kilometara šetnica na pet otoka lošinjskog arhipelaga. Zahvaljujući tim prirodnim blagodatima otok Lošinj ove godine slavi 125. obljetnicu razvoja zdravstvenog turizma.

No, otok nudi i više od toga, što potvrđuje još jedno nadolazeće događanje. Naime, 3. listopada održava se 28. Arbunada – starinski lov arbuna rukom iz barke koji se nije održao nigdje drugdje na Jadranu osim na Lošinju.