Kvarner newsletter / broj 33

Dani Markantuna de Dominisa na Rabu
Pod pokroviteljstvom UNESCO-a

U povodu 450. obljetnice rođenja hrvatskog filozofa, znanstvenika, pisca, nadbiskupa i primasa Dalmacije UNESCO je 2010. godinu proglasio godinom Markantuna de Dominisa, a grad Rab u čast jednog od u svijetu najpoznatijih Rabljana od 1. do 3. listopada organizira veliki trodnevni znanstveni skup.

U čast Markantuna de Dominisa, jednog od najpoznatijih Rabljana svih vremena, od 1. do 3. listopada u gradu Rabu svečano će se obilježiti 450. obljetnica njegova rođenja. Tim povodom održava se trodnevni znanstveni skup pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića te UNESCO-a, koji je 2010. godinu proglasio godinom Markantuna de Dominisa.

Markantun de Dominis (1560-1624) jedan je od najvećih umova s prostora Hrvatske. Bio je znanstvenik, profesor filozofije, matematike, logike i retorike, doktor teologije, pravni i teološki savjetnik Mletačke Republike, a tijekom svog plodonosnog rada obnašao je i mnoge crkvene dužnosti – bio je senjski biskup, splitski nadbiskup i primas Dalmacije i Hrvatske. Ostao je zapamćen po znanstvenim dostignućima, među kojima se posebno ističe istraživanje disperzije bijele svjetlosti i tumačenje pojave duge, za što mu priznanje odaje i Newton, te objašnjenju plime i oseke utjecajem Sunca i Mjeseca na morske vode.

Potkraj 1602. godine počinju sukobi Markantuna de Dominisa s Rimom, koji je žestoko napao u djelu “Stijene kršćanskog brodoloma”. Zalagao se za reformu Katoličke crkve i povratak na temelje kršćanstva, a u papinstvu vidi prepreku za to te bojeći se odmazde Inkvizicije bježi u Englesku. Ali vraća se u Rim, gdje se opet sukobio s Inkvizicijom, proglašen je heretikom i zatočen. Umire u Rimu 1624. godine, a tijelo mu je spaljeno zajedno s njegovim radovima i pepeo bačen u rijeku Tiber.

U čast toga velikog Rabljanina u gradu Rabu se održava trodnevni skup na kojem će se okupiti veliki broj znanstvenika. Završnu svečanost pratit će predsjednik dr. Ivo Josipović.

Nakon toga grad Rab 8. listopada priprema još jednu svečanost – Kanatu, bogat zabavni program u povodu službenog završetka turističke sezone. Nastupit će brojni lokalni glazbenici, klape, kulturno-umjetnička društva, a sve će biti popraćeno i odličnom gastronomskom ponudom.