Kvarner newsletter / broj 33

Vrbovsko
Dvodnevna fešta od bundeve

Ne znate kamo poći drugog vikenda u listopadu? Pa to je barem lako – pođite u Vrbovsko na još jednu veliku dvodnevnu Bundevijadu gdje ćete naučiti kako se izrađuju maske od bundeve, igrati pastirske igre, upoznati brojne autohtone proizvode i običaje Gorskog kotara te naravno kušati delicije od ukusne bundeve.

U Domu kulture u Vrbovskom 9. i 10. listopada ponovo će biti vrlo živo jer je na redu još jedna velika tradicionalna Bundevijada – šesta izložba autohtone hrane i običaja Gorskoga kotara. Program je jako bogat, a obuhvaća čak i natjecanje za najmanju bundevu, ali i za najtežu ili najzanimljiviju, zatim degustacije delicija od bundeva te cijeli niz drugih atraktivnih događanja.

Okosnica manifestacije brojni su izlagači koji će predstaviti proizvode svojih poljoprivrednih gospodarstava pa će posjetitelji zabavu moći zasladiti ukusnim zalogajima prirodnog meda, sira, okrijepiti se domaćim likerima i raznim drugim autohtonim proizvodima.

Izrada figura od komušine i maski od bundeva, prezentacija običaja, pastirske igre – pečenje kestena, krumpira i kukuruza, gađanje lukom i strijelom, gađanje praćkom, kamenkanje, citranje, patkanje, kozlanje, bacanje vjenčića i klisanje, muško i žensko pivanje, izbor najboljih ekoloških proizvoda od meda, nastupi folklornih skupina i dječjih zborova… sve je to samo mali dio ove šarolike manifestacije.

Posebno atraktivan dio programa je onaj vezan uz uprizorenje tradicionalnog života u goranskoj kući. U kući uređenoj na tradicionalan način s autentičnim starim pokućstvom goranska obitelj će cijelo vrijeme održavanja Bundevijade pokazivati kako se nekada živjelo, pripremalo jelo i radilo u Gorskome kotaru.