Kvarner newsletter / broj 33

Kastav
Više od šest stoljeća Bele nedeje

Tradicionalni trodnevni sajam u čast tek otočene mlade belice, autohtonog bijelog vina Kastavštine, i ove će godine od 1. do 4. listopada u Kastav privući na tisuće posjetitelja koji će četiri dana uživati u sajmu i zabavi od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati.

Kao i godinama do sada, i ove će se početkom listopada u Kastvu održati Bela nedeja – bogata četverodnevna manifestacija u čast mlade belice – autohtonog vina s tog područja Kvarnera. Ta tradicionalna manifestacija i ove godine od 1. do 4. listopada priprema raznovrsnu sajamsku ponudu. Kako bi se posjetitelji tijekom sva četiri dana dobro zabavili, organiziran je bogat cjelodnevni prateći program. Nije to ništa neobično jer je Bela nedeja u Kastvu tradicionalni praznik koji mnogi domaći ljudi smatraju važnijim od proslave Nove godine.

Da je tako već stoljećima, dokazuje i Statut grada Kastva iz davne 1400. godine gdje posebno mjesto zauzima upravo Bela nedeja, dan od kojeg se računalo baš sve – rad težaka i sluškinja ugovarao se od jedne do druge Bele nedeje, poslovi u šumi su završavali do Bele nedeje, za Belu nedeju su se radili računi, novci su se posuđivali do Bele nedeje. To je bio dan u kojem se trgovalo i zabavljalo i takva je tradicija opstala do danas, a niz je i drugih specifičnosti zbog kojih je kastavska Bela nedeja poznata i daleko izvan lokalnih okvira.

Naime, nekada su sajmovi bili jedina prilika da se prodaju ili kupe proizvodi za domaćinstvo, no Bela nedeja već je tada bila znatno važnija od ostalih sličnih sajmova u okruženju. Kako se sajam oduvijek održava u vrijeme berbe grožđa i pravljenja vina, s godinama je prerastao lokalne okvire i postao prepoznatljiv u cijelom Primorju te se održao duže od šest stoljeća, a način praznikovanja nije se mnogo promijenio. Blagdansko raspoloženje počinje već u petak navečer kada domaći vinari kreću nuditi mlado vino, a uz bogatu gastronomsku ponudu počinje i atraktivan zabavni program. Slavlje gotovo neprekidno traje sve do kasnih noćnih sati u ponedjeljak.

Osim te ponude, posljednjih se godina naveliko potiče i predstavljanje starih, tradicionalnih zanata i običaja cijele regije pa se posjetitelji nakratko mogu vratiti u “mlade” dane ove važne kastavske tradicije.

Grad Kastav i organizatori Belu nedeju iz godine u godinu, na veselje brojnih posjetitelja, dopunjavaju novim kulturnim, zabavnim i gospodarskim programima. Koncerti, folklorni nastupi, nastupi sopilaša, umjetničke izložbe, promocije knjiga, vjerski programi, izložbe i degustacije vina, stari zanati na Lokvini, vlakić od Belića do Šporove jame, ponuda tradicijskih proizvoda i suvenira – sve su to sadržaji koji oplemenjuju program Bele nedeje.

Doista je posebno u Kastvu tih dana jer je Bela nedeja najveći kastavski blagdan, kastavska užanca, stoljetna tradicija za koju i danas svi Kastavci i pravi prijatelji Kastva žive cijelu godinu.