Kvarner newsletter / broj 3

Novi Vinodolski
Obilježena 720. obljetnica Vinodolskog zakonika

U sklopu Dana grada Novog Vinodolskog početkom siječnja svečano je obilježena i velika obljetnica – 720 godina od nastanka Vinodolskog zakonika, najstarijeg zakonskog teksta na hrvatskom jeziku.

Vinodolski zakonik najstariji je zakonski tekst na hrvatskom jeziku, napisan čakavskim narječjem i starim hrvatskim pismom glagoljicom. Šestog siječnja 1288. godine stanovnici Vinodola izabrali su predstavnike devet vinodolskih gradova-općina – Novog, Ledenica, Bribira, Grižana, Drvenika, Hreljina, Bakra, Grobnika i Trsata, kojima su povjerili zadaću pisanog uređenja odnosa između gradova općine Vinodol i krčkih knezova. Oni će u Novom Vinodolskom, tadašnjem Novom Gradu, s krčkim knezom Leonardom utanačiti zakon koji utvrđuje prava i dužnosti novih kmetova i novih feudalnih gospodara.

Naime, darovnicom hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II. gradovi dotad slobodne općine Vinodol 1225. godine potpadaju pod vlast krčke vlastele, no slobodni seljaci nisu željeli postati kmetovi, pa su izbili brojni sukobi koji su završili donošenjem spomenutog zakona. Iako u prvom redu štiti feudalce, Vinodolski zakonik sadrži novosti iz različitih grana prava – upravnog, kaznenog i procesualnog, zbog čega je iznimno vrijedan spomenik srednjovjekovnog hrvatskog običajnog prava.

Ta velika obljetnica podsjetila je na davnu povijest Novog Vinodolskog, a noviju je označilo obilježavanje 130. godišnjice organiziranog turizma u gradu, koji se sve više prepoznaje kao iznimno kvalitetno turističko odredište ne samo na Kvarneru nego i na turističkoj karti Hrvatske. Svečanom proslavom Dana grada ujedno je označen i nedavni završetak velikog investicijskog vala, koji je obuhvatio obnovu gradske infrastrukture, uređenje parkova, šetnica i trgova kao i uljepšavanje turističkih kapaciteta u Novom Vinodolskom.