Kvarner newsletter / broj 34

Najvažnija nacionalna turistička priznanja
Kvarneru dvadesetak vrijednih nagrada

Među ovogodišnjim pobjednicima najvažnijih nacionalnih turističkih nagrada Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2010., Plavi cvijet, Zeleni cvijet i Djelatnik godine, čak dvadesetak priznanja pripalo je tvrtkama i pojedincima u Primorsko-goranskoj županiji.

Prilikom svečane dodjele najvažnijih hrvatskih turističkih nagrada – Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2010., Plavi cvijet, Zeleni cvijet i Djelatnik godine, održane tijekom Dana hrvatskog turizma u Rovinju krajem listopada, među brojnim su se pobjednicima našla čak 23 subjekta s Kvarnera.

Izbor najznačajnije nacionalne turističke nagrade Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2010. u organizaciji Hrvatske radiotelevizije i Hrvatske gospodarske komore već se 14 godina zaredom provodi u cijeloj zemlji. Uz tu nagradu dodijeljena su i priznanja Plavi cvijet, Zeleni cvijet i Djelatnik godine dobitnicima u ekološko-edukativnoj akciji Volim Hrvatsku kojom se ocjenjuju najbolje uređena turistička mjesta i pojedinačni elementi turističke ponude. Te nagrade tradicionalno dodjeljuje Hrvatska turistička zajednica u suradnji s Ministarstvom turizma.

Plavim cvijetom 2010. ovjenčani su grad Rab kao prvoplasirani u kategoriji uređenosti mjesta od 3000 do 10.000 stanovnika te Opatija kojoj je pripalo drugo mjesto u kategoriji mjesta iznad 10.000 stanovnika.

U kategoriji uređenosti okoliša, pojedinačnih elementa, odnosno u kategoriji najuređenijih parkova prvo je mjesto pripalo Parku Angiolina i parku Sv. Jakov u Opatiji, dok je najboljim u kategoriji turističke ponude ili zanimljivosti proglašen creski Eko-centar Caput Insulae Beli.

Goranskom mjestu Fužine pripalo je drugo mjesto u izboru Zeleni cvijet, a ta se nagrada dodjeljuje subjektima iz kontinentalnog dijela zemlje u kategoriji uređenosti mjesta do 10.000 stanovnika.

Djelatnikom godine 2010. nagrađene su ukupno četiri osobe s Kvarnera. Najboljim turističkim animatorom proglašena je gospođa Blaženka Levinger-Herceg iz malološinjske tvrtke Jadranka Hoteli, a u Turističkoj zajednici grada Malog Lošinja radi i najbolji hrvatski djelatnik u sustavu turističkih zajednica gospođa Đurđica Šimičić. Najboljim turističkim vodičem proglašen je pak gospodin Livio Karavanić, Udruga turističkih vodiča Liburnia, Opatija, a najboljim konobarom gospodin Nerino Rino Soldatić iz restorana Plavi podrum, Volosko.

U sklopu akcije Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2010., koju su provele Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska radiotelevizija uz suorganizatore Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Udrugu poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Hrvatski autoklub, Institut za društvena istraživanja Ivo Pilar i sustav turističkih zajednica, na Kvarneru su dodijeljene sljedeće nagrade: u kategoriji najboljih turističkih mjesta na Jadranu do 5000 ležajeva drugo je mjesto pripalo gradu Rabu, a treće gradu Rijeci. Opatija je pak nagrađena drugim mjestom u kategoriji najboljih turističkih mjesta na Jadranu s kapacitetom od 5000 do 10.000 ležajeva, dok je najboljim turističkim mjestom na Jadranu s više od 10.000 postelja proglašen grad Krk na istoimenom otoku.

U kategoriji najboljih malih hotela na Jadranu drugo je mjesto pripalo Hotelu Marina na Krku, a treće lovranskom Hotelu Villa Astra, dok je u kategoriji najboljih hotela na Jadranu s tri zvjezdice treće mjesto pripalo Hotelu Valamar Koralj Romantic iz Krka.

Najboljom marinom na Jadranu proglašena je pak Marina Punat iz Punta na otoku Krku, dok je drugim mjestom nagrađena ACI marina Cres iz Cresa.

Najviše priznanje, prvo mjesto, dobio je krčki Kamp Politin, koji je tu nagradu zaslužio u kategoriji srednjih kampova kapaciteta od 301 do 1501 osobe.

Nagrade Gala wellness 2010. dodijeljena su hotelskim wellness centrima. Velika statuta i priznanje u kategoriji malih hotelskih wellness centara otišao u riječki Grand hotel Bonavia, odnosno njihov wellness centar (comfort zone) space Bonavia, dok je Mala statua i priznanje u kategoriji gradskih wellness centara pripao Thalasso Wellness Centru Opatija u opatijskoj Villi Dubrava.

Tom prigodom dodijeljena su i neka posebna priznanja: u kategoriji upotreba preparata od autohtonog ljekovitog bilja Hrvatske u Beauty/Spa wellness programima nagrađen je (comfort zone) Spa&Wellness Aurora – Hotel Aurora, Mali Lošinj, dok je u kategoriji upotreba autohtone tradicijske kuhinje i napitaka u wellness programima priznanje otišlo u lovransku Villu Astra – Historic Spa Hotel Villa Astra.