Kvarner newsletter / broj 34

Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
Prva retrospektiva splitskog umjetnika Dana Okija

“Radovi 1989. – 2000.” naziv je prve retrospektivne izložbe proslavljenog splitskog umjetnika Dana Okija (Slobodan Jokić) koja će do 12. studenoga biti otvorena u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, a donosi presjek njegovih najboljih djela s područja likovnog, filmskog i medijskog stvaralaštva.

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti do 12. studenoga traje prva retrospektivna izložba Dana Okija (Slobodan Jokić), proslavljenog splitskog umjetnika, akademskog profesora i filmskog autora čija djela cijene brojni kolekcionari i filmofili diljem svijeta.

Naziv je izložbe “Radovi 1989. – 2000.” i prikazuje presjek njegovog likovnog i filmskog stvaralaštva nastalog tijekom toga vremena. Umjetnik se posljednjih godina sve više bavi i ostvarenjima na području hibridnih dugometražnih filmova, pa će publika djelomično moći upoznati i njegov noviji opus. Izložba predstavlja likovne radove, medijske instalacije i fotografije, a publika u popratnom dijelu programa može vidjeti i niz njegovih filmskih ostvarenja. Veći dio izložbenog projekta organiziran je u prostorima riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, no filmski će se program odvijati u Art kinu gdje će publika uz projekcije filmova moći sudjelovati i u velikoj filmskoj radionici.

Dan Oki (Slobodan Jokić) rođen je u Zadru 1965. godine i jedan je od rijetkih hrvatskih umjetnika koji se istodobno posvetio likovnom i filmskom izričaju (dugometražnim filmovima).

Prve foto izložbe i eksperimentalne filmove realizira u Zagrebu od 1987. do 1989. godine. Od 1991. do 1993. studira film i video na De Vrije Academie u Den Haagu u klasi profesora Fransa Zwartjesa, a godine 1996. završava magistarski studij iz medijskih umjetnosti na Hogeschool voor de Kunsten u Arnhemu. Od 1997. do 1999. studira na poslijediplomskom studiju iz filmske režije i scenaristike na Maurits Binger Film Institute u Amsterdamu.

Danas živi i radi u Splitu, kao izvanredni profesor predaje film i video umjetnost na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu i Dramskoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a kao gostujući profesor predavao je na nizu akademija po cijeloj Europi. Svoje filmove i galerijske radove prezentirao je na mnogim međunarodnim festivalima, u galerijama i muzejima diljem Europe, Sjeverne i Južne Amerike te Azije.

Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja, a za njegove najuspješnije radove bore se brojni privatni kolekcionari kao i voditelji uglednih institucija na području medijskih umjetnosti.