Kvarner newsletter / broj 34

Veselica na otoku Unije
Kup Sv. Andrije u lovu liganja

Četvrti Kup Sv. Andrije u lovu na lignje opet će 27. studenoga na otok Unije privući turiste, zaljubljenike u tradicionalni lignjolov te brojne posjetitelje koji će se nakon lova do kasnih večernjih sati zabavljati u veselom programu i bogatoj gastronomskoj ponudi…

Mali otok Unije, smješten zapadno od otoka Lošinja, četvrti će put zaredom 27. studenoga privući brojne posjetitelje već tradicionalnim Kupom Sv. Andrije u lovu liganja. Iako je lov glavni motiv manifestacije, posjetitelji nerijetko ističu da je on zapravo tek uvertira u veliku feštu koja slijedi nakon lova i traje do kasnih večernjih sati.

Uostalom, lov i jest zamišljen tako da spoji tradiciju i druženje.

Kao i ranijih godina, očekuje se da će na lov u podne isploviti najmanje 25 brodica, odnosno 25 parova koji će do kasnih popodnevnih sati nastojati uloviti što više liganja. Posjetitelji će s obale bodriti natjecatelje, no bez obzira na to tko pobijedi ulovljene će se lignje besplatno nuditi svim posjetiteljima, a fešta će trajati sve dok se ne pojede i zadnja lignja.

Kup Sv. Andrije ima nekoliko pravila – u brodici ne smiju biti više od dva natjecatelja (muških ili ženskih), lov se obavlja na tradicionalan način, iz brodice, s tradicionalnom opremom. Lov počinje u podne, a završava u 18 sati, kada se kreće s vaganjem izlova i bodovanjem po načelu jedan bod po jednom gramu, a pobjednik je ekipa koja skupi najveći broj bodova.

Nakon vaganja u akciju kreću kuhari, svirači i konobari – i veselica može početi. Otok tako nakon ljetnih gužvi ponovo barem na jedan dan postaje mjesto druženja i veselja, a kako se kup ove godine održava četvrti put, očekuje se veći broj posjetitelja nego lani. Prošle su godine, naime, isključivo radi ove fešte na otok Unije “potegnuli” čak i turisti iz Italije i Slovenije, a veliki broj posjetitelja stigao je iz gotovo svih dijelova Hrvatske.

U slučaju lošeg vremena, lov na lignje bit će odgođen za sedam dana, točnije za 4. prosinca.