Kvarner newsletter / broj 34

Predstavljamo: Kastavske šetnice
Rekreativan odmor kroz šume Lozu i Lužinu

U kastavskim šumama Loza i Lužina uređeno je mnogo šumskih puteva, staza i puteljaka, neke su lakše i kraće, a neke dovoljno duge da šetači cijeli dan provedu na svježem zraku, otkrivajući brojne znamenitosti i vidikovce s kojih pogled seže na okolna brda i vrhove.

Za ugodan dan proveden u šumi ponekad nije potrebno ništa više negoli dobra volja i znatiželja. Nalazite li se u Opatiji ili u blizini povijesnog grada Kastva, a željeli biste dan provesti u prirodi, pođite u šetnju kastavskom okolicom gdje ima mnogo uređenih šetnica. Šumski putevi koji vode cijelim kastavskim krajolikom zanimljivi su svim tipovima šetača, od zahtjevnih do onih koji od šetnje očekuju tek uživanje u ljepoti šumskog bilja, stijena kraških oblika, dolaca i vrtača. Većina puteva vodi kroz šume Loze i Lužine i svaki se grana na više kraćih i dužih šetnica, od kojih neke završavaju na vrhovima obronaka, a neke u šumskim vrletima i drugim prirodnim znamenitostima. Staze je moguće obići i biciklima, za što će se odlučiti oni koji u što kraćem roku žele vidjeti i doživjeti više.

Od velikog broja staza i puteva spominjemo samo tri najpoznatije koje kruže oko Kastva. Prva vodi od gradića preko Japnenice i Spinčićevega brega nazad do Kastva, duga je gotovo 4,5 kilometara i može se obići za nešto više od sat vremena. Staza ide od vidikovca Fortica kroz gradska vrata Volticu do ruševina stare crkve Crekvine pa po širokoj šumskoj cesti koja vodi do obilježene i uređene eko-staze Loza. Nakon 100 m nailazi se na žuto-plave oznake i slijedeći ih lijevo dolazi se do lijepog ograđenog dolca i velikog područja obraslog veprinom. Staza silazi među uređene prezide i zatim se penje do ceste koja vodi prema Spinčićeven bregu, potom do Belićevega brega te na povratku prije Kastva vijuga kroz zaselak Brnini.

Druga je staza znatno duža – gotovo 10 kilometara, i moguće ju je prohodati za oko dva i pol sata. Staza vodi kroz šume Lozu i Lužinu uz mogućnost obilaska napuštenog sela Cari te kamenoloma, “kave”, preko vrha Stanić (465 m) te interesantne razgledne točke i lovačke kuće na Zviriću.

Treća je staza još duža – točno 14,37 km, za što je potrebno gotovo pet sati hoda. Riječ je o putu koji većim dijelom prolazi već spomenutim stazama uz mogućnost obilaska atraktivne Šparožne jame i penjanja na Mačkov vrh. Svim je stazama zajednički prekrasan pogled koji osvaja – na šumsko prostranstvo u zaleđu Kastva, sela Kastavštine kao i na planine i vrhove susjednog Gorskog kotara, Lisine i Učke.