Kvarner newsletter / broj 34

Rijeka
400. obljetnica kapucina u Hrvatskoj

U Rijeci je sredinom listopada svečano obilježena 400. obljetnica dolaska kapucina u ove krajeve, o čemu svjedoče brojni dokumenti i vrijedne knjige, od kojih su neki ovim povodom prvi put predstavljeni javnosti na izložbi “Od bitija kapucinskoga fragmenti”.

Prije 400 godina, u kolovozu 1610. godine malobrojni kapucini, pripadnici rimokatoličkog crkvenog reda, započeli su u Rijeci graditi prvi samostan na području današnje države Hrvatske. Bilo je to mjesto na kojem i danas, na području riječkog predjela Žabice, stoji prvi kapucinski samostan. U povodu jubilarne 400. obljetnice u Rijeci je sredinom listopada organizirano svečano slavlje i veliki znanstveni skup s ciljem promoviranja bogate kapucinske baštine i priče o njihovoj važnosti za razvoj duhovne povijesti Hrvata.

Rijeka je bila nukleus odakle su se kapucini počeli širiti gradeći samostane u Zagrebu (1618.), Splitu (1691.), Varaždinu (1699.), Osijeku (1703.) i Karlobagu (1710.), što su ujedno bila i središta kasnije kapucinske provincije.

O svemu tome, pa i mnogo više svjedoče dokumenti, spisi i knjige predstavljeni na velikoj izložbi “Od bitija kapucinskoga fragmenti” koja je prigodom jubileja otvorena u riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Izložbu sačinjavaju brojni rukopisi, tiskane knjige, sakralni i drugi predmeti iz knjižnica i riznica riječkog i drugih kapucinskih samostana u Hrvatskoj, a jedan dio toga blaga ovom je prilikom prvi put predstavljen javnosti. Riječ je o čak 40 rukopisa na glagoljici pronađenih u samostanima na koricama ili na stranicama vrijednih knjiga.

Među najvrjednijima je rukopis na glagoljici “Fragment Mudrih izreka” koji datira s početka druge polovice XIII. stoljeća i smatra se najstarijim glagoljskim rukopisom pronađenim u Rijeci, odnosno najstarijim primjerkom hrvatskog glagoljskog prijevoda te biblijske knjige. Jedno od iznenađenja je i otkriće hebrejsko-aramejskih fragmenata Knjige Izlaska nastalih između XII. i XV. stoljeća, a također su pronađeni u riječkom kapucinskom samostanu Gospe Lurdske.