Kvarner newsletter / broj 34

Ravna Gora
Priredbe u ritmu prirode

Plodovi gorja su pobrani, spremljeni, a mnogi i – zajedno s mesom i suhomesnatim proizvodima – pretvoreni u zimnicu koja će biti prikazana na Festivalu zimnice, posljednjoj ovogodišnjoj priredbi sve poznatije gorskokotarske manifestacije Plodovi gorja.

Ravna Gora – smještena u središtu regije Gorski kotar – osim po lijepoj prirodi poznata je i po turističkim mogućnostima kojima odgovara na sve veću potrebu suvremenih ljudi da žive u prirodi i s prirodom. Na tom tragu izrasla je ondje i manifestacija Plodovi gorja, danas sigurno jedan od zaštitnih znakova ovoga kraja, koja prati dozrijevanje mnogih gorskokotarskih plodova prirode, kao što su jagode, bazga, borovnica, krumpir, šipak… Mnogi se zdravi plodovi različitim načinima čuvaju kao zimnica te će ih posjetitelji moći kušati, naučiti pripravljati i kupiti na Festivalu zimnice 27. studenoga. Njima se pridružuju i tipični okusi kiselog zelja ili repe, sušenoga mesa itd. koji će se kuhati u velikom kotlu te će posjetitelji moći uživati u izvornim okusima domaće hrane. Time Gorski kotar – sve poznatiji po zimskom turizmu, započinje sezonu u kojoj su gostima izvor zadovoljstva skijanje, sanjkanje i šetnje te, dakako, izvrsna jela u kojima su očuvani svi okusi ovoga lijepog kraja očuvane prirode.

Nakon zime, proljetni ciklus manifestacija započinje potkraj travnja 2. Festivalom starina “Iz bakine škrinjice”, iza kojeg od svibnja slijedi i nova sezona Plodova gorja koja će iz mjeseca u mjesec živjeti u znaku pojedinih biljaka, drveća, voća i povrća.