Kvarner newsletter / broj 3

Općina Lokve
Atraktivan turistički program za cijelu godinu

Čelnici Turističke zajednice općine Lokve nedavno su predstavili vrlo zanimljiv plan događanja, manifestacija i novih projekata koji će tijekom cijele ove godine obogaćivati ionako prilično bogatu turističku ponudu toga kraja.

Već letimičan pogled na obiman cjelogodišnji plan događanja i projekata otkriva nekoliko zanimljivih novosti koje će u Lokve, prepoznatljivu turističku destinaciju smještenu u srcu Gorskog kotara, zasigurno privući još veći broj turista.

Jedan od novih projekata je “Staza špilja” kroz koji će turistima biti ponuđene ture ne samo po špiljama lokvarskog područja nego i na drugim zanimljivim lokalitetima koji se nalaze u njihovoj blizini. Popis takvih usputnih lokacija je impresivan, pa idejni začetnici projekta vjeruju da će se na “Stazi špilja” posjetitelji zadržati barem dva dana jer je teško obići cijelo područje u samo jednom danu.

Na karti “Staza špilja” zacrtani su lokaliteti Medvjeđa špilja, Lokvarka – najveća špilja Hrvatske uređena za posjet turista koja će vas očarati podzemnim bogatstvom, ponor Pinora, Frankopansko-karavanski put, u Park šumi Golubinjak Ledena i Golubnja špilja, prolaz kroz stijene Paklena vrata, divovska jela nazvana Kraljica šume, zatim vojni bunker iz 1942. godine na pruzi kod malog tunela na Bukovcu, Ciganska špilja, Hirčeva špilja na Bukovcu kao i brojne manje špilje koje se nalaze uz Hirčevu.

Drugi novi projekt je oživljavanje lokvarskih mitova i legendi, koji su pokrenuli članovi udruge Ljubitelji lokvarskih starina.

Od ostalih događanja, kojih će ove godine u općini Lokve biti zaista mnogo, izdvojit ćemo samo neke: atraktivne Žabarske noći – žabe su inače zaštitni znak Lokava, Noć vještica tijekom koje će oživjeti brojne legende, Ptičji pir, Ivanjski kresovi, Dan planeta Zemlje, tradicionalni pohod na Špićunak i Risnjak, biciklijada u Lascu, Ribarska noć u Mrzlim Vodicama, lov na štuke, kuhanje lovačkog gulaša...