Kvarner newsletter / broj 34

Mali Lošinj
Maslina, bor, divlja ruža – snažni argumenti “otoka vitalnosti”

Mali Lošinj, turističko središte na otoku Lošinju koji se dokazanim argumentima promovira kao otok vitalnosti, i posljednje ovogodišnje mjesece živi u znaku plodova prirode. Maslina, divlja ruža i dunja, a u prosincu bor, agava i smrika… plodovi su koji obilježavaju jesen, ali čije se djelovanje na zdravlje i kvalitetu života koristi cijele godine.

Maslina je najpoznatija biljka Sredozemlja u čijem ulju leži jedna od tajni iznimno zdravog mediteranskog načina prehrane. Tko u studenome posjeti otok Lošinj moći će se okušati u berbi maslina ili pak zasaditi sadnice u novom lošinjskom masliniku. Boravak na Lošinju bit će prilika i za posjet starim mlinovima u Ćunskom i Velom Lošinju te stjecanje korisnih znanja o tome kako ulje nastaje, kako se prepoznaje najčišće maslinovo ulje itd. Onima kojima je dovoljno da uživaju u njegovu okusu savjetujemo posjet otočnim restoranima i konobama u kojima će ponuda biti u znaku jela pripremljenih ili začinjenih ovim “tekućim zlatom”. Da podsjetimo, uz blagotvorno djelovanje na cijeli organizam, maslinovo se ulje u narodnoj medicini koristi za uklanjanje žučnih kamenaca, a čaj od osušenih ili svježih listova masline snizuje krvni tlak kao i šećer u krvi.

Prosinac će na Lošinju biti u znaku bora koji, dokazano, raspršuje sjetu te tako zimske dane čini ljepšima i ugodnijima. To su osjetili svi kojima miris bora uljepšava blagdanski ugođaj ali će, posve sigurno, djelotvorne učinke osjetiti mnogo više na ovom otoku prepunom mediteranskog raslinja. No, možda niste znali da su sjemenke pinije jestive te da se jedu sirove ili su pak dodatak jelima od mesa i divljači te različitim slatkišima. Kakav im je okus saznat ćete posjetite li neki od lošinjskih restorana. Na Lošinju raste i agava, biljka koja autohtono raste u Latinskoj Americi i Meksiku. Ugledate li je kako cvate, znajte da ste imali rijetku sreću – ona cvate samo jednom u nekoliko desetaka godina! Poslije cvjetanja vene, puštajući prije toga sa strane nove izdanke. Cvjetovi agave, mesnati listovi, stabljika i sok su jestivi te imaju ljekovita svojstva.