Kvarner newsletter / broj 35

Otok Krk
Putovima zlatnih kapi krčkog blaga

Iako su berba i prerada maslina gotovo završene, to ne znači da turisti na otoku Krku ne mogu i dalje uživati u zanimljivostima otočnog maslinarstva, kušati neka od najboljih vrsta ekstra djevičanskog ulja i obići putove “zlatnih kapi krčkog blaga”.

Zateknete li se na zlatnom otoku Krku svakako pokušajte doznati zašto se upravo on naziva “zlatnim otokom”. Naime, “najveće blago otoka Krka, najveća dragocjenost, lijek i delicija bilo je i ostalo maslinovo ulje” – riječi su to kojima krčka gastronomska brošura pod nazivom “Putovima zlatnih kapi krčkog blaga” poziva turiste da upoznaju stoljetnu otočnu maslinarsku tradiciju.

Taj turistički projekt, nastao u suradnji Primorsko-goranske županije, grada Krka, Turističke zajednice grada Krka i lokalne Udruge maslinara “Drobnica”, turiste na atraktivan i interaktivan način upoznaje s kulturom masline. Program uključuje ugodnu šetnju okolicom grada Krka obilježenim šetnicama duž kojih su postavljene edukativne table koje pričaju priču o maslini i maslinarstvu.

Staza nije zahtjevna – dugačka je oko 9,5 kilometara i prolazi brojnim maslinicima u kojima rastu masline stare i tristotinjak godina.

Šetnja iz centra grada Krka vodi prema mjestu Korniću, kruži kroz maslinike i vraća se na početnu točku, gdje je smještena jedna od krčkih uljara.

No, to nije samo šetnja jer vodiči kroz priču otkrivaju niz zanimljivosti o tom “zlatnom blagu”. Sudionici tako mogu doznati sve što ih zanima o kvaliteti, sortama i značajkama maslinovog ulja i maslina, a s obzirom na to da još traje berba iz prve će se ruke upoznati s načinima prerade maslina u vrhunska ulja.