Kvarner newsletter / broj 35

Božićni ugođaj na Rabu
Uživajte u starohrvatskim božićnim pjesmama

Iako se u predblagdansko vrijeme koncerti božićne tematike odvijaju u gotovo svakom većem mjestu Hrvatske, neki već samom najavom plijene veću pažnju od ostalih. Jedan od njih u ovim svečarskim danima je i koncert koji će biti održan u Rabu.

U prostorima Zimskog kina grada Raba na istoimenom otoku, 18. prosinca s početkom u 19.30 sati zasvirat će legende hrvatske etno i jazz glazbe – Lidija Bajuk i Matija Dedić. Riječ je o velikom božićnom koncertu s bogatim repertoarom starih hrvatskih božićnih pjesama koje će ovi glazbenici osebujnog stila interpretirati na sebi svojstven način.

U hrvatskoj je glazbenoj baštini čitav niz tradicionalnih božićnih pjesama i napjeva, a poznavajući stilsku izvedbu jedne od najpoznatijih domaćih etno glazbenica Lidije Bajuk, koncert će biti prava glazbena etno poslastica. Dodamo li tome i osebujan jazz izričaj višestruko nagrađivanog jazz pijanista Matije Dedića – jedinstveni je provod zajamčen.

Lidija Bajuk rođena je u Međimurju i veliki dio njenog glazbenog repertoara posvećen je upravo međimurskom etno stilu. No kvaliteta njene izvedbe s vremenom ju je izdignula u jednu od vodećih ličnosti hrvatske etno glazbe, ali i etno kulture uopće.

Glazbenu karijeru započinje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća kao predizvođač na koncertima američkih glazbenika poput Johna Mayalla i Joane Baez, no posljednjih petnaestak godina mahom se posvetila hrvatskim glazbenim korijenima. Izdala je četiri samostalna etno albuma te sudjelovala na cijelom nizu sličnih glazbenih projekata drugih autora. Glavni su joj, dakle, aduti etno glazba i starohrvatski tekstovi koje uvijek prati zvucima akustične gitare, koju svira još od najranije mladosti.

I osebujan se stil pijanista Matije Dedića razlikuje od ostalih hrvatskih glazbenika. Naime, kao mladi pijanist Matija Dedić još je krajem prošloga stoljeća otkrio sve čari jazza i otad uglavnom njeguje upravo takav glazbeni pravac. Tijekom glazbene karijere svirao je s nizom domaćih, ali i inozemnih eminentnih glazbenika, okupljao je oko sebe velike zvijezde različitih glazbenih pravaca. Više je puta nagrađivan za najbolji domaći jazz album godine, također ima i nekoliko priznanja za najboljeg hrvatskog pijanista godine, a svojevremeno se čak našao i među 11 najboljih pijanista na svijetu.

Božićni koncert u Rabu bit će stoga zaista prava glazbena poslastica.