Kvarner newsletter / broj 35

Vinodolska općina
Novi sjaj vinodolskih parkova

Nakon što su proteklih godina potpuno obnovljeni mjesni parkovi nekoliko središta Vinodolske općine, na red ovih dana dolazi i glavni park u Driveniku – slikovitom mjestu koje čini sastavni dio turističkog projekta Putovima Frankopana.

U Driveniku, mjestu smještenom na prostoru Vinodolske općine, početkom studenoga započela je kompletna obnova središnjeg mjesnog parka. I ne bi ta vijest možda bila toliko značajna da nije riječ o jednom od važnih točaka popularnog turističkog projekta Putovima Frankopana, koji u Vinodolsku općinu privlači veliki broj turista i zaljubljenika u povijesnu baštinu. A povijest je najvažniji adut toga slikovitog mjesta, prvenstveno stari sačuvani frankopanski kaštel smješten na vrhu brijega te Vinodolski zakon iz 1288. godine, čiji su potpisnici bili i predstavnici Drivenika.

Najavljeno uređenje mjesnom će parku već potkraj ove ili početkom 2011. godine podariti novi sjaj, ali i niz novih sadržaja koji će turiste zasigurno navesti da se na Putovima Frankopana – programu obilaska niza frankopanskih kaštela u okolici, odluče na kratak predah u zelenom okruženju novouređenog parka u Driveniku.

Frankopani su tijekom duge povijesti bili hrvatski banovi, potkraljevi, kapetani, gradonačelnici, utemeljitelji samostana, ratnici, književnici, ali i graditelji koji su između XIII. i XVII. stoljeća gradili brojne dvorce, kaštele, utvrde, palače, crkve i samostane. Na području Primorsko-goranske županije nalazi se dvadesetak starih kaštela. Iako je samo manji broj obnovljen i danas ima neku važniju funkciju, svi zajedno predstavljaju baštinu koju turisti posebno vole razgledati i upoznati. Tako je radi spomenutog turističkog projekta proteklih godina uloženo dosta napora da se urede parkovi, čak i prije kaštela koje okružuju, za što su potrebna daleko veća sredstva.

Do sada je uređeno nekoliko takvih javnih površina – u Bribiru, Grižanima i Triblju, također mjestima Vinodolske općine, što je oduševilo turiste, ali i donijelo visoka priznanja turističke struke. Naime, upravo su zbog obnovljenih zelenih površina i parkova mjesta Bribir i Tribalj bila nagrađena županijskim Zelenim cvijetom za 2010. godinu, priznanjem koje se u sklopu nacionalne akcije Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku dodjeljuje na razini županije.