Astronomski centar Rijeka
Novi program za posjetitelje

Nakon uspješnog ljetnog ciklusa, Astronomski centar Rijeka je posjetiteljima priredio nove programe – nove filmove i prezentacije te po prvi put i program za najmlađe, a i dalje će moći uživati u najzanimljivijim repriznim programima.

U novoj programskoj shemi Astronomskog centra Rijeka posjetitelji će se moći pobliže upoznati s nekim novim temama i zanimljivostima. U program je uveden novi film – “Misija: Mars”, te nova stručno vođena prezentacija “Mala tijela Sunčevog sustava”, a najmlađi će moći uživati i u novim subotnjim matinejama.

Najavljeni film “Misija: Mars” posjetiteljima otkriva brojne detalje vezane uz istraživačke misije na Mars, koje uvijek pobuđuju veliko zanimanje javnosti. Film prikazuje brojne pokušaje slanja sondi i robota od kojih su samo neki uspješno sletjeli na površinu crvenog planeta. Prikazan je i tijek spektakularnog osvajanja toga planeta i istraživanje površine Marsa.

Film se prikazuje srijedom, četvrtkom i subotom u 19.30 sati, a utorkom je u isto vrijeme na rasporedu i nova stručno vođena prezentacija pod nazivom “Mala tijela Sunčevog sustava”. Prezentacija je zamišljena kao show program, a posjetitelji će doznati sve što ih zanima o nebeskim tijelima koja kruže oko nekog od osam planeta Sunčeva sustava. Prezentacija/show u planetariju tako odgovara na niz pitanja – što su kometi ili zvijezde repatice, od kuda dolaze i od čega se sastoje, što su asteroidi, jesu li meteori “zvijezde padalice” te kakva se to mala tijela kriju na samom rubu Sunčeva sustava iza staze Neptuna?

Još jedna novost u novom programu je i matineja za najmlađe koja svake subote u 11 sati prikazuje program prilagođen djeci predškolskog i nižeg školskog uzrasta. Prezentacija/show u planetariju je prikladno nazvana “Moj prvi pogled u nebo” i organizirana je kao stručno vođena šetnja zvjezdanim nebom. Najmlađi tako iz prve ruke mogu saznati neke od najvećih tajni svemira, a tko želi može se pridružiti i ustaljenom programu “Vodič noćnim nebom”, koji je na programu petkom od 20.30. Riječ je o standardnom programu koji posjetiteljima kroz osnove opažačke astronomije i orijentacije po noćnome nebu pomaže da se i sami snađu u pronalaženju zvijezda i određivanju strana svijeta prema njihovom položaju.

Za one koji već poznaju osnove astronomije, a zanima ih promatranje nebeskih tijela, program promatranja zvijezda na nebu iznad Rijeke i dalje je u ponudi subotom s početkom od 20.30 sati.

Kako bi nadolazeći blagdani prošli u što ljepšoj atmosferi, Astronomski centar Rijeka pripremio je i ove godine malo izmijenjeni program “Božić u planetariju”, i to 4., 11. i 18. prosinca u 18 sati. Također, u planetariju će se 21. prosinca moći doživjeti i potpuna pomrčina Mjeseca.