Kvarner newsletter / broj 36

Muzej grada Rijeke
Riječki torpedo – prvi na svijetu

Velika izložba pod nazivom "Riječki torpedo – prvi na svijetu", koja u Muzeju grada Rijeke ostaje otvorena sve do početka rujna, po prvi put predstavlja bogatu industrijsku i tehničku baštinu koja prikazuje dug put razvoja od prvih do suvremenih torpeda.

Izložba priređena u Muzeju grada Rijeke, gdje ostaje otvorena sve do početka rujna, predstavlja cjelovit razvoj tehnologije od prvih početaka do vrhunskih dostignuća u proizvodnji torpeda. Zanimljivo je da je to prva muzejska prezentacija i interpretacija riječke industrijske i tehničke baštine, koja bi jednog dana mogla predstavljati jezgru budućeg stalnog postava Muzeja torpeda – Muzeja industrijske baštine.

Riječki torpedoPrvi torpedo lansiran je 21. prosinca 1866. godine ispred prve tvornice torpeda na svijetu, riječke Stabilimento tecnico Fiumano na Kantridi, a gotovo puno stoljeće kasnije, 1965. godine s posljednjim proizvedenim riječkim torpedom završena je era te slavne riječke industrijske povijesti. Izložba otkriva neviđene detalje – od prvotnih “čuvara obale”, odnosno maketa prvih torpeda, do avionskog torpeda kao i više primjeraka motora, žiroskopa, dubinskih sprava te drugih instrumenata ugrađivanih u torpedo tijekom stoljeća riječke povijesti.

Koncept izložbe predstavlja kompletan i logičan slijed razvoja izumiteljskih dostignuća proizvođača torpeda, ali otkriva i priču o njegovom nastanku. Ideju o jednostavnom "čuvaru obale" zamislio je 1860. godine pomorski časnik austrijske ratne mornarice, Riječanin Giovanni Biagio Luppis, no tek nakon što se njome pozabavio i britanski inženjer Robert Whitehead pokrenuta je era proizvodnje novog oružja koje će braniti obalu od napada s mora. Luppisova je zamisao bila jednostavna – da torpedo zapravo bude čamac napunjen eksplozivom i pokretan mehanizmom na navijanje kojim bi se upravljalo s obale i to – uzdama. Tek se nakon Whiteheadove intervencije 1866. godine Luppisovo plovilo prometnulo u željeznu ribu nalik tuni i postalo prvi samokretni torpedo na svijetu. Proizvodnja u riječkoj tvornici trajala je punih stotinu godina, a od nespretne i spore ribe torpedo se pretvorio u vrhunski stroj opremljen instrumentima i napravama najvišeg tehničkog dometa.

Niz je i drugih zanimljivosti koje ova izložba na inovativan način predstavlja publici. Cijeli je izložbeni prostor obavijen prozirnim opnama unutar kojih "lebde" dijelovi torpeda. Ugođaj oplemenjuje glazbena podloga te posebno osmišljene projekcije na prozirnim opnama koje posjetitelji mogu pratiti ležeći na jastucima razbacanima po podu.