Kvarner newsletter / broj 36

Izložba Vlade Kristla u Rijeci
Nikad prikazana djela velikana hrvatske apstrakcije

U riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti do sredine veljače bit će izložena brojna, nikad prikazana slikarska djela velikana hrvatske apstrakcije i jednog od najsvestranijih hrvatskih umjetnika suvremenog doba Vlade Kristla.

Otkako je krajem godine u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti otvorena velika izložba Vlade Kristla gotovo da ne prestaje priča o njegovoj svestranosti i vrsnim umjetničkim dosezima. Izložba je otvorena do 6. veljače, a prikazuje cijeli niz dosad nikad prikazanih slikarskih radova.

Izložba Vlade KrstilaVlado Kristl je rođen u Zagrebu 1923. godine, a umro je u Münchenu 2004. godine. Poznat je kao jedan od očeva hrvatske apstrakcije te jedan od najslobodnijih i najinteligentnijih umova hrvatske umjetnosti koji se okušao u gotovo svim umjetničkim područjima – bio je slikar, crtač, animator, scenarist, redatelj, eksperimentator i likovni pedagog. Najveći je promicatelj apstraktnog slikarstva u pedesetim godinama prošlog stoljeća i jedan od velikana hrvatske avangarde i animacije. Nakon te faze stvaralaštva u mlađoj dobi, uslijedio je takozvani “zreli” i “kasni” Kristl kao filmski autor, pjesnik i slikar. No, unatoč velikom ugledu, čak i kultu njegove ličnosti, brojna djela ostaju nepoznanica i onima koji su nekad sustavno pratili njegovu umjetničku putanju. Barem dio te nepoznanice otkrit će upravo ova izložba.

Naime, Kristlova bogata filmografija i bibliografija dobro je poznata, ali se manje zna o njegovom slikarstvu, osobito onom nakon 1962. godine kada napušta Hrvatsku i odlazi u Njemačku. Stoga se na riječkoj izložbi prvi put predstavljaju radovi iz njegovog slikarskog opusa, obuhvaćajući razdoblje od 1959. do 2004. Osim slika i nezaobilaznih filmova izložene su i knjige umjetnika, vizualna poezija, pisma, objekti, kolaži, fotografije i arhivska dokumentacija.