Kvarner newsletter / broj 36

Umjetnički Kastav
Gradić bogatiji za tri nova ateljea

Slikovita povijesna jezgra gradića Kastva prošle je godine obogaćena s čak tri nova umjetnička ateljea tako da ih je sada ukupno četiri, a u svakom od njih nudi se nešto novo, drugačije i posebno.

Povijesni gradić Kastav, koji se nalazi na pola puta između poznatih središta, gradova Rijeke i Opatije, lani je dobio čak tri nova umjetnička ateljea u kojima će turisti moći razgledati izloške te kupiti poneki suvenir. S tom obogaćenom ponudom Kastav sada ima ukupno četiri ateljea. Svi su smješteni u povijesnoj gradskoj jezgri, a svaki nudi nešto novo, drugačije i posebno.

Kastav, Atelje LokvinaPrva je u Kastvu otvorena Galerija-atelje Potočnjak. Mjesto je to u kojemu radi svestrani umjetnik Ante Potočnjak, svojevremeno odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za izuzetan doprinos hrvatskoj kulturi. Osim slikarstvom, Potočnjak se bavi i projektiranjem, uređenjem interijera reprezentativnih brodova i ostalih interijera te kostimografijom i scenografijom za kazališne predstave.

Ljubitelje keramike i slikarstva posebno će zainteresirati drugi po redu otvoreni izložbeni prostor, Atelje-galerija Lokvina u kojoj djeluju slikar Saša Jantolek i skulptor u keramici Mladen Ivančić, gdje se njihova djela mogu razgledati tijekom cijele godine. Osim predstavljanja svojih radova, namjera im je da atelje posluži i kao prostor za promociju neafirmiranih lokalnih umjetnika, ali i već provjerenih i znanih, čime će, nadaju se, promovirati i grad Kastav kao poznato kulturno odredište u županiji. Od otvaranja do danas priređeno je više slikarskih izložbi, izložbi fotografija i keramike te predstavljanja knjiga, a vlasnici prostor namjeravaju povremeno ustupiti i za realizaciju drugih kulturno-umjetničkih projekata, poput Kastav film festivala.

Treći atelje, koji je otvoren lani, nazvan je Cubo de Lubo, a u njemu djeluje umjetnik Luka Jelušić koji se bavi izradom unikatnih i većinom uporabnih predmeta od drva – pretežno namještaja i dječjih igračaka. Jedan od njegovih najpoznatijih proizvoda, po kojemu je poznat i u širim krugovima, je jedinstvena ljuljačka u obliku barke izrađena u varijantama za djecu i odrasle. Uz to izrađuje i druge kvalitetne predmete od drva – dječje krevetiće, razna vozila, sklopive stolice, viseće mobile za dječje sobe i razne manje igračke. Sve predmete izrađuje ručno, drvo zaštićuje netoksičnim uljem na bazi prirodnog voska, svi su njegovi proizvodi originalni i imaju visoku uporabnu vrijednost.

I naposljetku, najnoviji Atelje Pavić radni je i izložbeni prostor umjetnika Željana Pavića iz Kastva. U ateljeu se posjetitelji mogu upoznati s raznim tehnikama likovnog stvaranja kao što su: slikanje uljem i akrilom, kolaž, radovi od jute, batik tehnika na svili i raku tehnika u keramici. Umjetnik stvara na licu mjesta, a posjetitelji su pozvani da se pridruže u oblikovanju.