Kvarner newsletter / broj 36

Ethno hotel Balatura
Kulturna senzacija u Vinodolskoj općini

Tri stoljeća staro obiteljsko imanje, koje je pretvoreno u jedan od rijetkih visokokategoriziranih "hotela baštine" u zemlji, gostima nudi znatno više od smještaja jer osim što je izgledom prava kulturna senzacija domaćini Ethno hotela Balatura uslugu temelje na ugodnim razgovorima o kulturi i druženjima s književnicima.

Izvan gužve turističkih jadranskih centara, u mirnoj dolini Vinodol, šest kilometara od Jadranskog mora, nalazi se Ethno hotel Balatura koji se uz jedinstvenu etno ponudu odlikuje i iznimnom kvalitetom usluge. To je jedan od samo pet hotela u Hrvatskoj kategoriziranih kao "hotel baštine".

Ethno hotel BalaturaHotel ima standard visoke četiri zvjezdice. Nalazi se na tristo godina starom obiteljskom imanju, kompleksu koji čini više kamenih starih objekata preuređenih u udobne kuće za goste. Hotel je smješten u zaseoku Skutići u Triblju (Vinodolska općina), a obnovljen je uz financijsku potporu Ministarstva turizma i suradnju i kontrolu Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Rijeci. U uređenju imanja upotrijebljeni su isključivo stari građevinski materijali: stari kamen, erte, kanalice, tavelice, okovi, a ono što se radilo novo – drvena stolarija, željezni kreveti... – napravljeno je po starim uzorcima. A kako bi se gostima pružila usluga usklađena s modernim trendovima, prilikom adaptacije interijera pazilo se na sve detalje. Tako sobe nemaju radijatore nego skriveno podno grijanje, a veliki plazma televizori skriveni su iza stakla…

Osim izgleda, u hotelu se posebna pažnja posvećuje i kulturi, odnosno književnosti. Tako je osim gostiju iz svih krajeva svijeta (čak i s Aljaske) hotel dosad ugostio i veći broj poznatih domaćih i stranih pisaca. Želja je njegovih vlasnika, bračnog para Godec, da hotel postane ne samo prepoznatljiv i autohton objekt u Vinodolskoj općini nego i poznat kao mjesto za nezaboravne kulturne dijaloge. Svaki se gost prima s posebnom pažnjom, nude mu se informacije o okolini, regionalnoj kulturi i o lokacijama koje su u skladu s njegovim interesima. Ljubitelje prirode razveselit će biciklističke staze, šetnice i planinarske staze u Vinodolu, ali i u široj okolici.