Kvarner newsletter / broj 3

Riječki karneval
Budi što želiš do 3. veljače!

Ove se godine u Rijeci održava jubilarni, 25. Riječki karneval. Najveća zabava u ovom dijelu Europe na kojoj svatko može biti ono što želi počela je 17. siječnja, a traje do 3. veljače. Svake godine sve bogatiji i spektakularniji, program privlači sve veći broj domaćih i stranih posjetitelja, a Riječki karneval davno je prerastao riječke i hrvatske okvire i postao relevantna europska i svjetska manifestacija.

Dok traje karnevalsko razdoblje fešte se održavaju svakodnevno u ugostiteljskim objektima i na trgovima užeg središta grada Rijeke. Okosnica i vrhunac Riječkog karnevala su karnevalske povorke u kojima velik broj sudionika svih uzrasta predstavlja narodne mesopusne običaje, paradiraju karnevalske grupe s tradicionalnim maskama ili alegorijama aktualnih događaja u zemlji i inozemstvu.

Ove je godine karneval okupio više od 10.000 maskiranih osoba, uključujući i stotinjak bogato i maštovito opremljenih alegorijskih kola.

Međunarodnu karnevalsku povorku u središtu grada, ove godine 3. veljače, u nedjelju prije Pepelnice, posjećuje stotinjak tisuća građana Rijeke i Hrvatske, kao i sve brojniji gosti iz inozemstva.

Uz povorke, karnevalska događanja uključuju i brojne prigodne izložbe, fešte, koncerte, kazališne predstave, izbor kraljice Riječkog karnevala koji prati glazbeno-scenski spektakl, balove humanitarnog karaktera kojima nazoče veleposlanici i konzuli akreditirani u RH te mnogi uglednici iz političkog, sportskog i javnog života, karnevalske sportove među kojima je jedinstvena manifestacija Maškarani auto rally Pariz-Bakar što se ove godine održava 17. put.

Grad Rijeka član je Europske udruge karnevalskih gradova, a Riječki karneval uvršten je na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi. Britanski list Sunday Times proglasio ga je najegzotičnijim događajem u svijetu početkom godine.