Kvarner newsletter / broj 36

Skijaški centri
Od rekreacije do avanture

Kvarnerski skijaški centri Platak, Čelimbaša – Mrkopalj, Rudnik – Tršće te nešto udaljeniji Olimpijski centar Bjelolasica turistima željnima pravog zimskog odmora nude brojne mogućnosti – alpsko skijanje, skijaško trčanje, sanjkanje ili tek uživanje u malim zimskim radostima.

Skijaški centar PlatakKoliko se zimskih turističkih destinacija u svijetu može pohvaliti ponudom skijanja s pogledom na more? Takva kombinacija plavo-zelenog, odnosno zimi plavo-bijelog ugođaja jedna je od najvećih posebnosti popularnog kvarnerskog skijališta Platak. To je relativno malo, ali uvijek dobro posjećeno skijalište, do kojega se iz grada Rijeke stiže za oko pola sata vožnje. Uređen je sredinom prošlog stoljeća, 1979. izgrađena je dvosjedežnica Radeševo, a u posljednjem desetljeću prošlog stoljeća Platak je doživio procvat nakon ulaganja u poboljšanje infrastrukture i obnovu sadržaja. Nabavljen je pogon za umjetno zasnježivanje, kupljene su nove ralice, žičare se renoviraju, uređuju se staze, proširuje parkiralište, a i ugostiteljski su objekti potpuno preuređeni. Sve je to utjecalo na sve veću popularnost toga skijališta, a posebno veseli da je proteklih nekoliko godina u ponudi i atraktivno noćno skijanje.

U mjestu Tršće, smještenom u sjevernom dijelu Gorskog kotara, nalazi se jedno je od manjih i malo poznatih skijališta – Rudnik. Skijalište je uređeno na sjevernim obroncima brda Rudnik na visini 1052 metra, karakteriziraju ga strme staze i zato ga mnogi svrstavaju među zahtjevnija skijališta u Hrvatskoj.

Nešto veće skijalište Čelimbaša nalazi se u južnom dijelu Gorskog kotara u blizini gradića Mrkoplja. Skijalište se sastoji od tri staze, turističke crvene duljine 1350 metara, crne duljine 500 metara i sunčane također crvene duljine 1000 metara. Najdulja staza (turistička) dovoljno je duga i široka za prihvat brojnih skijaša svih zahtjeva. Ima ukupno tri prijelomnice, a nagib je u skladu s crvenom oznakom staze.

Osim Čelimbaše u Mrkoplju se nalazi i biatlonska staza Zagmajna pogodna za treniranje i rekreacijsko trčanje ukupne dužine 4,5 km.

Najveće zimsko sportsko središte je Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica koji ima bogatu ponudu za skijaše, ali i ljubitelje snowboarda, sanjkanja te brojnih drugih sportova. Skijaši mogu uživati na sedam skijaških staza različitih dužina i težina, a tu je i atraktivan snowboard park gdje su, kao i na skijalištu, organizirane škole za početnike i amatere.