Kvarner newsletter / broj 36

Riječki karneval 2011.
Počinje peto godišnje doba!

Riječko karnevalsko ludilo ove godine započinje 21. siječnja tradicionalnim izborom kraljice karnevala te primopredajom ključeva grada i traje do 9. ožujka kad će biti spaljen "krivac za sve nevolje" – pust, a do tada sva će se događanja odvijati u znaku petog godišnjeg doba – doba ludovanja i opuštanja.

Još prije sto godina Rijeka je živjela svoj karnevalski život intenzivnije od bilo kojega grada u ovom dijelu Europe. Organizirale su se karnevalske povorke i karnevalski balovi u kojima su sudjelovali austrijsko i mađarsko plemstvo, ruske kneginje, njemački baruni, grofice i grofovi iz cijele Europe. Tradicija slavlja, šarenih maski, zvukova slikovitih zvončara, maškaranih povorki i mimohoda ne samo da je sačuvana nego je Riječki karneval otišao i nekoliko koraka dalje. Toliko dalje da ga se danas svrstava uz bok najslavnijim svjetskim karnevalima – onom u Rio de Janeiru i Veneciji.

Riječki karneval 2011.Iako se službeni početak očekuje 21. siječnja nakon izbora kraljice 28. Riječkog karnevala i primopredaje ključeva grada, što će biti organizirano u Dvorani mladosti, Riječani znaju da karnevalske ludosti počinju na Antonju, odnosno na dan sv. Antuna 17. siječnja. Toga dana antonjski rog budi maškare, što znači da tradicionalno počinju maškarana događanja na liburnijskom području, ali i u Pehlinu, Pašcu, Zametu, kada tradicijske grupe obilježavaju početak karnevalskog ludovanja.

Uslijedit će koncerti, izložbe, predstave, redute i fešte, a sve u iščekivanju najvećih karnevalskih svečanosti – Dječje karnevalske povorke koja će biti održana 26. veljače te velike Međunarodne karnevalske povorke koja se ove godine održava 6. ožujka. To je velika smotra tradicijskih i urbanih karnevalskih grupa, koje nerijetko cijele godine pripremaju kostime i maske što često aludiraju na aktualne društvene događaje. Ne sumnjamo da će i ove godine riječke ulice preplaviti brojna poznata lica domaće i inozemne političke i estradne scene.

Sudeći prema iskustvima proteklih godina, grad će tih dana doslovno "pucati po šavu". Na posljednjoj održanoj karnevalskoj povorci 2010. godine sudjelovalo je oko osam tisuća maškara raspodijeljenih u 94 grupe, a povorku su uveličala i 73 alegorijska vozila. Povorku je uživo pratilo gotovo stotinu tisuća ljudi, a osigurani televizijski prijenosi sigurno su još tisuće zainteresiranih prikovali za male ekrane. No sve ovo napisano ni izbliza ne može dočarati stvarnu atmosferu, pa je stoga najbolje da dođete i na riječkim se ulicama uvjerite zašto je Riječki karneval jedan od tri najvažnija karnevala u svijetu.