Kvarner newsletter / broj 37

Riječki karneval 2011
Tek predstoji najveće ludilo

Svi oni koji u veljači i ožujku posjete Kvarner imat će priliku sudjelovati u brojnim karnevalskim događajima, ali i nezahvalnu ulogu da odabiru ono što im je najatraktivnije. Stoga donosimo popis najatraktivnijih predstojećih karnevalskih događanja.

Međunarodna karnevalska povorka – najveće karnevalsko događanje popularnog Riječkog karnevala, ove će se godine održati 6. ožujka. Očekuje se da će grad Rijeku tada posjetiti gotovo sto tisuća gostiju i na tisuće maškara iz cijeloga svijeta. No i mnoga manje razvikana karnevalska događanja kao uvod u taj glavni karnevalski dan privući će publiku svih želja i uzrasta.

Već 19. veljače na riječkim će se prometnicama, točnije na relaciji Rijeka-Kostrena-Bakar, održati najšareniji autorally u Europi – Maškarani rally Pariz-Bakar. Publika će, kao i uvijek, uživati ne samo u maškaranim vozačima nago i zamaskiranim, često vrlo smiješnim prijevoznim sredstvima na dva, četiri, ali i tri kotača. Nakon rally vožnje spomenutom relacijom, sudionici ove unikatne “oktanske” manifestacije uveličat će i pravi Oktanski bal koji se tradicionalno priređuje na kraju istoga dana.

Samo dan kasnije oktanske će prizore 20. veljače zamijeniti izbor princa i princeze ovogodišnjeg karnevala. Potom će 26. veljače uslijediti velika Dječja karnevalska povorka, koja zbog sudjelovanja na tisuće malih maškara redovno plijeni veliku pažnju gledatelja. Dan nakon najmlađih sudionika ulice će preplaviti povijesne ličnosti. One će sudjelovati na tradicionalnom Streličarskom kostimiranom turniru, a istoga dana održat će se i popularni Maškarani Pehlin te tradicionalni karnevalski koncert Gradske glazbe Trsat-Rijeka. Od 3. do 5. ožujka na riječkim će se ulicama, trgovima i institucijama održati još niz drugih događanja – Maškarani maraton Radio Rijeke, Karnevalske igre, Humanitarna maškarana jota, 5. Humanitarna karnevalska maneštra te Čiket – Pidžama Party.

Bit će to najveseliji uvod u najavljenu Međunarodnu karnevalsku povorku, veliki ulični mimohod, u kojemu je lani sudjelovalo oko osam tisuća maškara okupljenih u 94 grupe. Maškara je bilo s raznih strana svijeta, a povorku je uveličalo i prisustvo 73 alegorijska vozila. Sudeći prema iskustvu ranijih godina, broj sudionika svake godine raste pa se tako ove očekuju opet neka nova “lica”. Povorku inače tradicionalno čine i maškare prerušene u ličnosti s aktualne domaće, ali i svjetske političke i estradne scene. Stoga je to i događaj koji redovno nadilazi klasične ulične karnevalske ludorije. Znaju to i u brojnim svjetskim televizijskim kućama koje ne propuštaju milijune gledatelja pred malim ekranima izvještavati o događanjima s Riječkog karnevala.

Atmosferi u Rijeci svakako će pridonijeti i šareno oslikana taksi vozila jer su i ona dio ovogodišnje karnevalske atmosfere.