Kvarner newsletter / broj 37

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Riječka avantura Gabriela D'Annunzija: D'Annunzio - Božić, 1920.

Za sve one koje zanima povijest i tematska putovanja vezana uz nju, u Rijeci je otvorena izložba koja će sigurno pobuditi njihov interes. Kako bi rasvijetlili povijesne događaje takozvanog Krvavog Božića u Rijeci 1920. godine, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka do 31. ožujka otvorena je velika izložba o toj temi.

U povodu 90. obljetnice potresnih zbivanja na riječkim ulicama za Božić 1920. godine, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka do 31. ožujka otvorena je izložba koja na razne načine rasvjetljava ta događanja. O čemu je točno riječ govori već i sam njen naziv: “Riječka avantura Gabriela D'Annunzija: D'Annunzio – Božić, 1920.”

Gabriele D'Annunzio je talijanski pjesnik i dramaturg iz prve polovice XX. stoljeća, ali i političar čija su književna djela ostala u sjeni njegove šovinističke politike. Uz književnu djelatnost D'Annunzio je, naime, bio i jedan od vođa talijanske iredente, a mnogi ga smatraju i prethodnikom Benita Mussolinija, utemeljitelja fašističkog pokreta. Njegova zauzimanje Rijeke u rujnu 1919. na čelu grupe talijanskih iredentista kako bi se osiguralo da Rijeka u pregovorima pripadne Italiji završilo je krajem iduće godine granatiranjem grada s talijanskih brodova, navalom tadašnje talijanske vojske na D'Annunzijeve snage i krvavim uličnim sukobima, jer je službena Italija morala poštivati pravila međunarodne diplomacije. Posjetitelji će se upoznati i s ostalim burnim zbivanjima koja su prethodila talijanskoj aneksiji grada i okolice 1924., a tadašnju Rijeku su stavljala u prvi plan svjetske politike.

O svemu tome svjedoči mnoštvo fotografija i drugog dokumentarnog materijala iz fundusa muzeja, kao i filmovi nastali u to vrijeme, koji se vrte na ekranima. Osim toga, prikazani su i brojni predmeti iz Guvernerove palače kojima se D'Annunzio služio tijekom 16 mjeseci vladanja Rijekom.  Izložba također zorno prikazuje okolnosti u kojima su nastali kulturni pravci kao što su dekadentizam i futurizam te, u ovom dijelu Europe, njihovu povezanost s fašizmom. Kako bi posjetitelji što vjernije doživjeti dvojaku ličnost pjesnika i tiranina, izložbu prati glazba iz djela “Muka svetog Sebastijana” koje je Claude Debussy skladao u suradnji s D'Annunzijem.