Kvarner newsletter / broj 3

Mesopusne aktivnosti na Kvarneru
Dani zabave pod maskama

Širom Kvarnera druga polovica siječnja i početak veljače u znaku su mesopusnih događanja. Karnevalske povorke stvaraju “veli šušur” ulicama mnogih gradova i mjesta, a prije početka korizme pale na lomači mesopusta ili kraće pusta, lutku krivca za sve loše u protekloj godini.

Jedna od najpopularnijih karnevalskih običaja kvarnerskog područja su zvončari ili dondolaši koji u svojim pohodima zvone glasnim zvonima.

U nekim su mjestima mesopusne aktivnosti započele već 6. i 7. siječnja. U Lovranu je podizanjem karnevalske zastave karneval otvoren 17. siječnja. Održani su Pusni tanci, međunarodna karnevalska povorka, Maškarani brod party, Zubijada, natjecanje u ribolovu pod maskama, dječja maskirana zabava Reduta, a u nedjelju 3. veljače slijedi Jajarski dan, tj. “pobiranje jaj z armonikun po stareh užancah”. Prije početka korizme karneval se zatvara uz paljenje pusta.

U Matuljima se 2. veljače održava XIV. smotra zvončara, a dan kasnije, na Pusnu nedeju u tradicionalan pohod idu zvončari iz Mučića. U Opatiji od 1. do 3. veljače traje međunarodni Carneval Cup 2008., a 2. veljače tamo nastupaju loparski maškarići na dječjoj reduti. Na Trgu Sv. Kristofora na otoku Rabu 3. veljače je tradicionalna dječja reduta, a toga dana u Selcu se održavaju mesopusne čajanke i turnir u briškuli i trešeti.

Maškare će šetati ulicama i zabavljati se po domovima kulture i narodnim domovima i u Bribiru, Grižanama, Tribalju, Driveniku, Puntu, Kastavu, Kostreni, Selcu i drugim kvarnerskim mjestima i gradovima, a karnevalski duh opravdano će privući mnoge znatiželjnike u Primorsko-goransku županiju.