Kvarner newsletter / broj 37

Astronomski centar Rijeka
Je li Svemir dovoljno daleko?

Znate li da tragom zvijezda i svemira u Rijeku stižu brojne grupe Finaca, Indijaca, pa čak i Brazilaca kako bi vidjeli ono što im pruža popularni riječki Astronomski centar? Njihovo oduševljene pravi je dokaz da centar pruža i više od očekivanja.

Astronomski centar Rijeka, prvi i jedini astronomski centar u Hrvatskoj koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij, posljednjih je godina postao pravi mamac čak i za turiste iz najudaljenijih dijelova svijeta.

Lani su ga, a otvoren je sredinom 2009. godine, posjetile grupe turista iz većine europskih zemalja, ali i iz SAD-a, Indije… Bio je i jedan od glavnih motiva reportaže o Hrvatskoj koju je snimala televizijska ekipa iz dalekog Brazila. Svi su oni, ponukani preporukama i promotivnim krilaticama, u centar došli doživjeti nešto novo i jedinstveno. Jer iz centra pitaju: Sanjate li o dalekim putovanjima? Je li svemir dovoljno daleko?

Astronomski centar Rijeka, kojim upravlja tvrtka Rijeka sport d.o.o., među rijetkima je u ovom dijelu Europe u kojemu posjetitelji mogu vidjeti i prave i “snimljene” zvijezde. U njemu je uređena zvjezdarnica s velikim teleskopom gdje se, ovisno o vremenskim uvjetima, uz stručnu pomoć mogu promatrati nebeska tijela. U digitalnom planetariju, pak, u sklopu show-prezentacija posjetitelji će zvijezde upoznati uz pomoć najnovije digitalne tehnologije koja na sfernu kupolu promjera 8 metara projicira sliku. Centar ima nekoliko dvorana za predavanja, konferencije, seminare, izložbe, koncerte i multimedijalne radionice te caffe bar i terasu s pogledom na cijeli Kvarner. Sve to omogućuje niz kvalitetnih programa koji se priređuju za različite ciljne skupine, a tijekom turističke sezone nude se i na nekoliko stranih jezika.

Uz to što jedini u široj regiji ima i zvjezdarnicu i digitalni planetarij, u Centru se bave i znanstvenim radom pa se mogu pohvaliti i vrijednim otkrićima dvije promjenljive zvijezde. Uzmemo li u obzir da Centar radi tek godinu i pol, to je iznimno dostignuće. No, čak ni tu nije kraj iznenađenjima.

Centar je početkom 2010. godine uvršten u članstvo krovne svjetske organizacija planetarija – Međunarodnog udruženja planetarija (Internation Planetarium Society-IPS), i već se uspio istaknuti u mnoštvu. Od oko 700 članova organizacije iz 35 zemalja svijeta, upravo je riječki Astronomski centar pohvaljen zbog iznimne organizacije lanjskog Dana planetarija, koji je u Hrvatskoj održan prvi put.

Stoga, ako ste zaljubljenici u nebeska tijela ili tek želite otkriti nebeska prostranstva, krenite k brdu Sveti Križ, nadomak riječke zaobilaznice i autoceste Rijeka-Zagreb. Dodatni povod za dolazak su velike manifestacije koje se organiziraju u planetariju – Noć muzeja, Dan astronomije, Dan znanosti, Festival znanosti, Glazbene večeri i dr.