Kvarner newsletter / broj 38

Lošinj
Probudite emocije i životnu energiju

Želite li osnažiti samopouzdanje i energiju uoči važnih životnih ili poslovnih odluka, iskazati vjernost ili se u nju uvjeriti te u prirodi pronaći zaštitu i zdravlje, na otoku Lošinju udahnite proljeće i osjetite snažno djelovanje lovora, ružmarina i eukaliptusa. I saznajte zašto je ožujak ondje oduvijek bio mjesec opraštanja, suza i molitvi. Prošlost i sadašnjost, čovjek i priroda žive ovdje zajedno i grade istu turističku priču.

Na otoku Lošinju jedna je slastica posebno cijenjena, ne samo stoga što je ukusna nego i zato što je – kolač sa snažnom porukom. Naime, kolač ili tortu s ružmarinom u prošlosti su žene spremale svojim muževima lošinjskim pomorcima kao dokaz i simbol vjernosti. Dođete li na ovaj otok ovoga proljeća domaćini će – u organizaciji Turističke zajednice Malog Lošinja – taj recept i drevne običaje podijeliti s vama te pred vašim očima oživjeti priču o rastancima, vjernosti, ali i radosti ponovnih susreta. I upravo zbog te simbolike grančica ružmarina – simbol vjernosti, krasi mladence na vjenčanjima.

Lovor, čije eterično ulje pomaže u jačanju samopouzdanja te vraća energiju, također je mediteranska biljka čije će boje i mirisi sigurno uljepšati vašu šetnju prekrasnim Lošinjem, ali i izazvati učinke koji će se djelotvorno odraziti na vaše zdravlje. Treća je biljka eukaliptus, koji štiti organizam, posebice dišne organe pa je i jedan od važnih aduta zbog kojih se ističe znanstveno dokazano djelovanje ove klime na dišne putove.

Boravak na Lošinju prilika je da na ožujskoj radionici aromaterapije posvećenoj eteričnim uljima ružmarina, lovora i eukaliptusa naučite kako ružmarinom spriječiti proljetni umor, lovorom poboljšati cirkulaciju i pripraviti blagotvornu slanu kupku za stopala.

Budete li na ovom otoku 25. ožujka, zajedno s mještanima obilježit ćete jednu od najvećih otočkih svetkovina – Blagdan navještenja Blažene Djevice Marije, a bit ćete i sudionik uprizorenja jedne tradicije – ispraćaja voljenih pomoraca. Ispraćaju prethodi misa u crkvici Annunziata, poslije nje slijedi zagrljaj, poljubac, isplovljavanje brodova i mahanje bijelim rupčićem uz nadu da je rastanak samo privremen. Želite li doživjeti dio te povijesti, budite 25. ožujka u Malom Lošinju i odlutajte u prošlost, da biste se potom vratili i ponovo uživali u mirisima, okusima i autohtonim suvenirima ovoga otoka. Prošlost i sadašnjost, priroda i običaji i ovog ožujka su na Lošinju ujedinjeni samo za vas.