Kvarner newsletter / broj 38

Astronomski centar Rijeka
Bogat program u povodu Međunarodnog dana planetarija

Uz bogat program koji se tijekom ožujka redovno od utorka do subote organizira u Astronomskom centru Rijeka posjetiteljima će biti posebno zanimljivo na događanjima koja će se drugi put zaredom održavati 19. ožujka u povodu Međunarodnog dana planetarija.

Za vrijeme obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana planetarija 19. ožujka u Astronomskom centru Rijeka posjetitelji će moći saznati zaista štošta o mnogim tajnama svemira. Toga će se dana u digitalnom planetariju Astronomskog centra Rijeka, jedinom takve vrste u Hrvatskoj, organizirati bogat cjelodnevni program, koji će trajati od 11 do 22 sata. Bit će koncipiran na sličan način kao i lani, što je važno istaknuti jer je Međunarodno udruženje planetarija (International Planetarium Society – IPS), u čijem se članstvu Astronomski centar Rijeka nalazi od 2010. godine, upravo njihov program u povodu toga važnog međunarodnog dana proglašen jednim od najboljih u svijetu. Program će početi show prezentacijom pod nazivom “Moj prvi pogled u nebo”, nastaviti se stručno vođenim predstavljanjem “Planetarij kao vremeplov”, a zatim će biti prikazani filmovi “Utrka do Zemlje” i “Dva mala komada stakla”. Uslijedit će prezentacija “Mala tijela Sunčevog sustava”, potom film “Misija: Mars”, show prezentacija “Vodič noćnim nebom: proljeće” te videoinstrumentalni performans “Svemir i glazba”. Posjetitelji će pritom moći obići i zanimljivu izložbu pod nazivom “Kozmički ciklus” nedavno preminulog slikara, radoznalog istraživača zemlje, mora i svemira Borisa Mardešića.

Taj se program u Astronomskom centru Rijeka može doživjeti i drugim danima tijekom ožujka, s time da je svaki dan rezerviran za jedno ili dva spomenuta događanja.

Prezentacija “Moj prvi pogled u nebo” otkriva najznačajnije informacije o sjevernom nebu, a posjetitelje uči prepoznati zvijezdu Sjevernjaču, najsjajniju od svih zvijezda (Polaris), te tri zviježđa – Velikog medvjeda (Ursa Major), Malog medvjeda (Ursa Minor) i Kasiopeju. I druge stručno vođene prezentacije i filmovi otkrivaju tajne našeg Sunčevog sustava na način da interaktivnim pristupom posjetitelji sami postaju svemirski izviđači.