Kvarner newsletter / broj 38

Krk
“Volim proljeće u Krku”

Ako još uvijek ne znate gdje ćete ove godine provesti uskrsne blagdane pozivamo vas u grad Krk na istoimenom kvarnerskom otoku na manifestaciju “Volim proljeće u Krku”, u sklopu koje će 25. travnja gosti moći prošetati “Putevima zlatnih kapi krčkog blaga” i sudjelovati na velikoj smotri maslinara pod nazivom “Drobnica fest”.

“Volim proljeće u Krku” zajednički je naziv nekoliko atraktivnih manifestacija koje će u gradu Krku na istoimenom kvarnerskom otoku započeti na Uskrsni ponedjeljak 25. travnja i trajati i u svibnju. Osim tradicionalne uskrsne ponude – bogatog doručka i blagdanskih svetkovina, gosti grada Krka moći će uživati u blagodatima vezanima u krčke maslinare, masline i maslinovo ulje, zlatnih kapi po kojima je otok stekao naziv “zlatnog otoka”.

Tom će se manifestacijom službeno otvoriti nova otočka tematska šetnica pod nazivom “Putovima zlatnih kapi krčkog blaga” koja od grada Krka vodi do naselja Vrh i natrag. Na Uskrsni ponedjeljak s krčke Vele place krenut će vođena pješačka tura novom šetnicom. Trasa je duga 14 km, a s kratkim pauzama za okrepu uz suhe smokve i tradicionalne krčke kolače šetnja će trajati oko pet sati.

Staza nije zahtjevna. Prolazi brojnim maslinicima u kojima se mogu pronaći masline stare i tristotinjak godina, a tom će prigodom vodiči otkriti sve zanimljivosti krčkog maslinarstva – od sorata maslina, njihovih glavnih značajki do svojstava i kvalitete maslinovog ulja.

Nakon povratka šetača na Veloj placi bit će organizirana težačka marenda od brojnih krčkih proizvoda po promotivnim cijenama, a nudit će se krčki sir, slana i marinirana riba, vino, pršut te naravno masline i maslinovo ulje. U isto vrijeme, u organizaciji članova Udruge Drobnica, održat će se i smotra maslinara Grada Krka poznata kao Drobnica fest, na kojoj će zainteresirani moći prisustvovati stručnim predavanjima, degustaciji ulja i ocjenjivanju njihove kakvoće.