Kvarner newsletter / broj 38

11. Festival šparoga
Ukusan travanj u Lovranu

Tradicionalni lovranski Festival šparoga, koji se ove godine održava 11. put, opet će svoje goste zadiviti jednostavnim, a ukusnim jelima od mladih šparoga. Festival počinje 9. travnja spravljanjem velike fritaje od 1000 jaja i 30 kilograma šparoga, a trajat će sve do 24. travnja.

Znate li koji je najukusniji proljetni mjesec u Lovranu? Travanj, naravno! To je mjesec ukusnih mladih šparoga i bogate gastronomske ponude temeljene na tim jedinstvenim izdancima prirode. Pred nama je 11. izdanje Festivala šparoga, koje će ove godine trajati od 9. do 24. travnja.

Manifestacija započinje Feštom od šparug – spravljanjem vele fritaje od 1000 jaja i 30 kg šparoga u tavi promjera 2 metra. Događaj je to koji domaći stanovnici i gosti grada nipošto ne propuštaju. No ako vam se ipak dogodi da propustite tu priliku, nije sve izgubljeno jer tek predstoje dani kada će svi lovranski restorani i konobe nuditi jelovnike kojima su osnova netom ubrane divlje šparoge. Lovran se nalazi u neposrednoj blizini za šparoge iznimno plodnog tla smještenog na padinama planine Učke. Osim što ih se u ovom proljetnom razdoblju može naći u izobilju, lovranske šparoge odlikuje i dodatna kvaliteta – poseban okus koji zahvaljuju strujanju i miješanju morskog i planinskog zraka. Šparoge se u gastronomiji koriste poput gljiva i može ih se pripremiti na mnogo načina. Fritaja je najpopularnija, a dodamo li jajima šunku, pršut, parmezan, račiće... dobit ćemo zaista ukusnu deliciju.

Mogu se koristiti kao dodatak juhama, za fini nadjev prhkim pitama i palačinkama, kao prilog mesnim i ribljim jelima te kao dio miješanih i složenih salata.

Šparoge su inače jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni tlak i ojačava oslabljene kapilare, no to je tek mali dio njenih ukupnih nutritivnih i ljekovitih svojstava.