Kvarner newsletter / broj 38

Art kino Croatia Rijeka
Festival dokumentarnog rock filma – DORF

Festival dokumentarnog rock filma – DORF, koji će se od 10. do 13. ožujka istovremeno održavati u dva hrvatska grada – Rijeci i Vinkovcima, filmofilima i rokerima nudi odlične filmske naslove s posebnim osvrtom na premijeru jednog od lani najnagrađivanijih glazbenih dokumentaraca “We Don't Care About Music Anyway” francuskih autora Cedrica Dupirea i Gaspara Kuentza.

Rijeka je drugu godinu zaredom odabrana za gostujući grad etabliranog vinkovačkog Festivala dokumentarnog rock filma – DORF, koji će se u prostorima riječkog Art kina Croatia održavati od 10. do 13. ožujka. Istodobno će se festival održavati u “svom” gradu – Vinkovcima, a razlog zašto je Rijeka odabrana i ove godine leži u odličnoj posjećenosti koja je lani zabilježena tijekom trajanja festivala. Publika je očito željna takve ponude pa se ove godine očekuje još veće zanimanje.

Festival je podijeljen na naslove iz regije, međunarodne filmove i one izvan konkurencije, a publika u Rijeci moći će vidjeti ukupno 20 naslova.

Iz programa međunarodne konkurencije, osim atraktivnih naslova kao što su “Lemmy” (film o Lemmyju Kilmisteru, frontmanu grupe Motorhead) ili “Upside Down: Creation Records Story”, posebnu pozornost zaslužuje premijera jednog od lani najnagrađivanijih glazbenih dokumentaraca “We Don't Care About Music Anyway”. Film francuskih autora Cedrica Dupirea i Gaspara Kuentza predstavlja osam underground glazbenika iz Tokyja i priča priču o njihovom odnosu prema glavnom japanskom gradu i zemlji na početku novog tisućljeća.

U kategoriji regionalnog filma bit će predstavljeno osam naslova. Od toga su tri hrvatska – “Rock'n'roll je kriv za sve?” Deana Lalića, Marka Bezića i Sanjina Stanića koji govori o riječkoj grupi Fit, potom “Druga strana rock and rolla” Silvija Mirošničenka te “Neue Slawonische Kunst” Slobodana Šijana i Stjepana Petea, film koji prikazuje svojevrstan glazbeni “pokret otpora” za vrijeme ratnih godina u Osijeku.

U programu izvan konkurencije bit će prikazano jedno od remek-djela jugoslavenske kinematografije, igrani film Jovana Jovanovića "Mlad i zdrav kao ruža" iz 1971. godine.

Festival dokumentarnog rock filma – DORF ‘11 organizira Udruga ljubitelja filma Rare iz Vinkovaca u suradnji s Art kinom Croatia iz Rijeke te Hrvatskim filmskim savezom.