Kvarner newsletter / broj 38

Lokve
Čija će žaba biti najbolja?

Lokve, malo mjesto u srcu Gorskog kotara, svoju jedinstvenu turističku priču, među ostalim, duguje i žabama. One su im postale zaštitnim znakom, a zašto je tako – saznajte 30. travnja na još jednoj Žabarskoj noći.

Čija će žaba skočiti najdalje, hoće li to učiniti u odgovarajućem vremenu ili će biti diskvalificirana? Tko će biti pobjednik sva tri kruga natjecanja? Možda baš vi, uz uvjet, naravno, da sudjelujete u još jednoj zanimljivoj velikoj Žabarskoj noći koja će se 30. travnja tradicionalno održati u goranskom mjestu Lokve. Riječ je o tradicionalnoj lokvarskoj manifestaciji kojoj prethodi gastronomski tjedan žaba, a završava malom, dječjom Žabarskom noći 1. svibnja.

Žabe su već odavno zaštitni znak tog atraktivnog goranskog središta, no u tim vodozemcima moguće je uživati i drugih dana u godini. U Lokvama se, naime, nalazi jedinstveni Muzej žaba gdje se posjetitelji mogu “oči u oči” upoznati s brojnim vrstama žaba, njihovim razvojem od jajašaca preko punoglavca do odrasle jedinke i naučiti štošta drugo o njima. Tu je smješten i vivarij s brojnim primjercima lokalnih žabljih vrsta, a dodatna saznanja posjetitelji mogu steći u brojnim dokumentarnim filmovima te audio i video zapisima.
No vratimo se najuzbudljivijem događanju, Žabarskoj noći. U natjecanju može sudjelovati onoliko natjecatelja koliko je prethodno ulovljeno žaba. Natjecanje se odvija u tri kruga tako da žabe u roku od zadanih 60 sekundi odrade skokove na žabodromu. Ukupno se izvode tri skoka u serijama. Za plasman se računaju dva bolja skoka, a bogate nagrade dobivaju tri najbolja natjecatelja.

S obzirom na to da prema pravilima natjecanja žabe nije dozvoljeno poticati na skok dodirom nego samo galamom i drugim zvučnim signalima, možete zamisliti kako je uzbudljiva i bučna žabarska noć. A sve se ponavlja i dan kasnije kada žabama “upravljaju” djeca. I ono što je još važnije, žabe se nakon natjecanja vraćaju u svoje prirodno stanište.

Uzbudljivu manifestaciju prati i prigodna gastronomska ponuda – ukusni specijaliteti od žaba koji se posjetiteljima nude punih tjedan dana.