Kvarner newsletter / broj 3

Vunarice Gorskog kotara
Unikatno bogatstvo mrkopaljskoga kraja

Vunarice Gorskog kotara okupljene su u udruzi koja promovira originalne i prepoznatljive goranske suvenire što ih one izrađuju od vune. Potražnja za njihovim odjevnim predmetima, modnim detaljima i slikama iznimno je velika, a u blagdanskim danima svoje su radove predstavile gostima i posjetiteljima razdoljskog Hotela Jastreb.

Udrugu vunarica čini osam žena iz Mrkoplja koje se jednom tjedno okupljaju u prostoru Škole mira uz podršku Općine Mrkopalj. Uključile su se u Božur, prvu samostalnu udrugu žena u Hrvatskoj sa sjedištem u Karlovcu. Pod okriljem te udruge vunarice izlažu svoje radove po Hrvatskoj. One su dosad svoje radove izrađivale od tapane (filcane) vune obojene na potpuno ekološki način, ali udruga je proširila paletu na pletene i kukičane unikatne radove.

U sklopu skorašnjeg 46. Memorijala mira – 26 smrznutih partizana, koji se održava od 22. do 24. veljače u Mrkoplju, vunarice pripremaju izložbu svojih radova.

U želji da populariziraju ovakav način proizvodnje vunenih proizvoda vunarice namjeravaju u prostoru Škole mira postaviti stalnu izložbu svojih radova te tako obogatiti mrkopaljsku turističku ponudu.

Vunarice odnedavno surađuju s udrugom Sungerski lug, s kojom će zajednički nastupati i pridonositi boljoj turističkoj promidžbi mrkopaljskog kraja. Sungerski lug je udruga koja pridonosi ljepšem i kvalitetnijem življenju u Sungeru, a između ostalog zalaže se za ekološku zaštitu Sungerskoga luga, njegovanje bunjevačkih običaja, tradicionalne goranske arhitekture i svega što je vezano uz ruralni razvitak sungerskog i mrkopaljskog kraja.