Kvarner newsletter / broj 39

Kao nekad…
Kraljevski odmor na Rabu

Oscarom nagrađen film “Kraljev govor” nije aktualizirao samo britansku povijest nego i destinacije koje su tadašnji članovi britanske kraljevske obitelji birali za odmor. Jedna od njih je i otok Rab, gdje je kralj Edward udvarao svojoj budućoj supruzi Wallis Simpson.

Hoće li se povijesti ponoviti i otok Rab ponovo postati mjesto odmora aristokracije? Taj je kvarnerski otok u prošlosti zaista bio mjesto uživanja pripadnika britanske kraljevske obitelji. Bio je to doduše kratkotrajni monarh Edward VIII., koji je na Rabu boravio 1936. godine. Posjetio ga je sa svojom ljubavnicom i budućom suprugom Wallis Simpson. Kontroverzni par na Rab je stigao jahtom “Nahlin”, a među mještanima ostali su zapamćeni kao navodno prvi naturisti na otoku. Prošetali su i gradom te objedovali u najprestižnijem rapskom Hotelu Imperial, objektu koji radi i danas te baš kao i tada mami pozornost.

Razlog aktualizacije toga događaja je Oscarom nagrađeni film “Kraljev govor”, u kojemu se spominje posjet Edwarda VIII. otoku Rabu. Kralja koji će abdicirati samo koji mjesec kasnije glumi jedan od najseksepilnijih glumaca današnjice Guy Pearce.

Film je pobudio veliko zanimanje svjetske javnosti pa se ove godine očekuje navala na brojne destinacije spomenute u filmu. Aktualizacija rapske kraljevske ljubavne priče iz prošloga stoljeća sigurno će na otok privući veliki broj znatiželjnika iz Velike Britanije. Posebno stoga što će britansko tržište posredstvom niskotarifne aviokompanije Ryanair uskoro biti izravno povezano i s obližnjom Zračnom lukom Rijeka.

Otok Rab i istoimeno otočno gradsko središte odavno plijene pažnju svojom raznolikošću – bogatim povijesnim nasljeđem, prirodom, ljekovitim biljem, prekrasnim plažama, modernim hotelima i brojnim manifestacijama, kao što je Rapska fjera, u kojima sudjeluju rapski samostreličari, klape, KUD Rapski tanac, Limena glazba… Kvalitetu potvrđuju i prestižne nagrade dodijeljene Rabu. Jedna od njih je priznanje QualityCoast, nagrada za izvrsnost koju dodjeljuje Europska organizacija Coastal and Marine Union, a Rab ju je dobio prošle godine. Otok Rab prva je u Hrvatskoj i jedina destinacija u ovom dijelu Europe u članstvu te organizacije i jedini dobitnik njezine prestižne nagrade.