Kvarner newsletter / broj 39

Kastavske šetnice
Zdravlje, rekreacija, doživljaj

Znate li da je gradić Kastav nekoć bio krajnji cilj dugog Europskog pješačkog puta E-6 koji je povezivao pješake na relaciji Finska – Hrvatska? Put nažalost više ne vodi u Kastav, no kastavska filozofija pješačenja i rekreacije u prirodi još je itekako živa. Čak i življa nego prije!

Kao i 1975. godine kada je Kastav prvi put određen za cilj dugog Europskog pješačkog puta E-6, i danas se na području toga turističkog gradića mogu susresti brojni šetači. Zeleni predjeli šuma Loze i Lužine, obilježene staze, povijesne znamenitosti… samo su dio doživljaja koje pješaci-rekreativci, planinari i turisti mogu doživjeti u tom kraju. Postoji nekoliko glavnih putova i šetnica, što uz ponudu sportskih terena i programa za rekreaciju potvrđuje da je u Kastvu prirodnim putem moguće okrijepiti i duh i tijelo. A proljeće je, dakako, idealno za buđenje energije.

Tri su glavne šetnice kastavskog kraja: Eko-staza Majevi vrh – Kastav; Šetnica Kastav – Zvirić – Stanić – Brajani – Kastav; Šetnica Kastav – Jelovičani – Breza – Mačkov vrh – Šparožna jama – Stanić – Brajani – Kastav.

Kako govore i njihovi nazivi, to su uređene staze koje većim dijelom vode kroz šumske predjele, a svaka ruta povezuje različite lokacije i na njima najvažnije prirodne, povijesne i kulturne znamenitosti. Staze su prilagođene svim tipovima šetača, koji mogu birati između nekoliko ruta. Ima onih s nešto težim dionicama zbog uzvisina, ali i lakših. Prva je staza najkraća, oko 5,3 kilometra, za što je predviđeno nešto manje od dva sata normalnog hoda. Druga prolazi kroz više mjesta i duga je oko 9,3 kilometra, za što u prosjeku treba gotovo tri sata. Treća je najduža i najzahtjevnija, no zato je i veći izazov, i u rekreativnom smislu i u pogledu upoznavanja krajolika. Duga je gotovo 14,5 kilometra i prođe se za otprilike pet sati.

Naoko obična šetnja skriva brojne priče iz povijesti i o prirodi. Usponi na neke od bregova otkrivaju pogled na seoska naselja, a na najvišoj koti kastavskog kraja – brijegu Mačkov vrh (504 metara) šetači mogu predahnuti uz pogled na cijelo zaleđe Kastva, Učku i Gorski kotar te s južne strane i cijeli Kvarner. Jedna od usputnih postaja su ostaci sela Cari, izvanrednoga primjera tradicionalne ruralne arhitekture.

A nakon poludnevne šetnje najbolje se okrijepiti ukusnim kvarnerskim specijalitetima u nekom tradicionalnom restoranu te nastaviti pješačenje. Predlažemo stare gradske jezgre i u njima obilazak bogate kulturno-povijesne baštine, ali i zaustavljanje radi brojnih i uvijek zanimljivih događanja. Primjerice, 16. i 17. travnja održava se manifestacija Plesni vikend va Kastve, a 1. svibnja završna svečanost 6. Ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine – proglašenje najboljih vina uz bogatu gastronomsku ponudu domaćih jela i zabavni program.
A potom, nakon hoda, okrepe i zabave, pođite na udoban počinak u neki privatni apartman, ili ljupku Villu Mira, ili u luksuzni Hotel Kukuriku.

Mnogim će se gostima svidjeti, kao odličan uvod u dan prepun rekreacije ili za njegov završetak, rekreativni programi aerobika, pilatesa, stretchinga, tae-boa...

Obilježenim su putovima do 1990. godine hodali sudionici spomenutog Europskog pješačkog puta E-6. Taj je put i dalje aktualan, polazi iz finskog mjesta Sieppijärvi, prolazi najljepšim predjelima Finske, Njemačke, Austrije i Slovenije te završava u luci Kopar, no u znak sjećanja na originalnu rutu pješaci rado produže i do Kastva kako bi uživali u rekreativnim, gastronomskim i mnogim drugim mogućnostima toga gradića akropolskog tipa.