Kvarner newsletter / broj 39

Filatelisti pozor!
Opatija epicentar filatelije

Opatija će od 14. do 17. travnja ugostiti jedno od najvećih ovogodišnjih europskih filatelističkih događanja – izložbu “Alpe-AdriaPhila 2011 Opatija”, koju prate brojna stručna i zabavna događanja, skupovi i radionice.

Filatelistička izložba “Alpe-AdriaPhila 2011 Opatija” koja se u Opatiji održava od 14. do 17. travnja u grad će privući najveće europske stručnjake i zaljubljenike u filateliju. Bit će to najveće okupljanje filatelista ove godine ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj srednjoj i jugoistočnoj Europi. Prijave sudionika već sada premašuju očekivanja, a uz izložbu najavljen je čitav niz događanja. Ukratko, Opatija će tih dana biti epicentar filatelije.

Izložba će biti postavljena u Kristalnoj dvorani Hotela Kvarner u Opatiji te u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer. Prema službenim najavama, izlagači iz Austrije, Italije, Njemačke, Mađarske, Slovenije, Švicarske i Hrvatske pokazat će više od stotinu najboljih izložaka u svim filatelističkim natjecateljskim razredima.

No, izložba je samo dio filatelističke fešte. Susreti će biti obogaćeni dvama velikim stručnim seminarima – o tematskoj filateliji te maksimafiliji, koji se organiziraju pod pokroviteljstvom Svjetskog filatelističkog saveza FIP-a. A za vrijeme izložbe prvi put u Hrvatskoj, pa i u ovom dijelu Europe, održat će se i Kongres FEPA-e – Europskog saveza filatelističkih asocijacija, međunarodni susret filatelista te 1. Filatelistička aukcija Alpe-Adria. Mladi i početnici osnovna će znanja moći dobiti na filatelističkoj radionici, a posebno će biti predstavljene i brojne poštanske uprave.

Osim štanda Hrvatske pošte, koja će ovim povodom izdati i prigodni blok Alpe-Adria, izlagat će i pošte iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Albanije i Kine. Posjetitelji će moći kupiti njihove najnovije marke kao i posebna izdanja za izložbu u Opatiji.

Izložbu zajednički organiziraju Hrvatski filatelistički savez, Grad Opatija i Hrvatska pošta d.d. i to kao opću međunarodnu filatelističku izložbu 1. ranga. Ideju je službeno podržao Europski savez filatelističkih asocijacija – FEPA, a događanje će se održati pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.