Kvarner newsletter / broj 39

Krk
Prvomajska avantura

Proljetno ozračje i Međunarodni praznik rada – ima li bolje pozivnice za pravu avanturu? Planirate li doći na Krk, pripremite se za pustolovinu – jurnjavu otokom na quadovima, istraživanje političkog apsurda i, naravno, veliku feštu.

Dan uoči Međunarodnog praznika rada 1. svibnja prazničko ozračje s visokom dozom adrenalina zarobit će cijeli grad Krk. Njihov tradicionalni program Proljeće na kotačima i ove će godine u taj turistički grad i središte istoimenog otoka privući brojne zaljubljenike u uzbudljive jurnjave biciklima i quadovima. Program je nastao s ciljem promocije krčkih biciklističkih staza, a s vremenom se pretvorio u pravu adrenalinsku poslasticu. Staze, naime, vode duž ruralnih područja grada i idealne su za istraživanje upravo biciklima, skuterima i quadovima. To su ljeti najomiljenija prometna sredstva u Krku pa se stoga brojne gradske tvrtke bave njihovom prodajom i iznajmljivanjem. U suradnji s njima, za ovu se priliku tradicionalno organizira i ulični sajam tih prijevoznih sredstava s pratećom opremom, gdje ih zainteresirani za vožnju mogu i iznajmiti. Jedna će tura biti organizirana za skutere, druga za bicikliste i vozače quadova, a obje kreću u nedjelju na Praznik rada i nisu natjecateljskog nego promotivnog karaktera. U njima mogu sudjelovati vozači i biciklisti svakojake kondicije jer će na putu često zastajati – radi razgledavanja krčkih znamenitosti i okrepe. Po povratku na krčku rivu sudionike čeka bogat zabavni program.

Priprema se još jedan zanimljiv krčki program – Prvomajski inkubator, glazbena i likovna događanja s ciljem okupljanja, druženja i razvijanja rasprave među glazbenicima, likovnjacima i ostalim entuzijastima s prostora čitave regije, koji će trajati od 30. travnja do 1. svibnja. U sklopu glazbenog dijela Inkubatora održava se koncerti na krčkoj plaži Plav. U okviru likovnog dijela u Galeriji Decumanus cijeli će se tjedan moći razgledati međunarodna tematska izložba. Tema ovogodišnje izložbe je zaista intrigantna – “Politički apsurd”, a na njoj će se kroz razne medije i likovne izričaje propitivati najaktualnije političke teme modernog svijeta.

Turisti koji u Krku ostanu do 6. svibnja uživat će i u programu “Zlatni otok pjeva 2011” – festivalskoj večeri mladih pjevača otoka Krka.