Kvarner newsletter / broj 39

Rimska ostavština
U Crikvenici otkriven novi tip amfore

Uz dosad pronađene brojne vrste amfora, u Crikvenici je otkriven potpuno novi tip rimske amfore! Njezina posebnost je ravno dno i to da se proizvodila jedino na području današnje Crikvenice u I. i II. stoljeću. Replike tih amfora autentični su i originalni suvenir Crikvenice.

Jadranska amfora ravnog dna tip Crikvenica službeni je naziv, prema arheološkim stručnjacima, za jedinstveni tip amfore pronađene na arheološkom lokalitetu Igralište – Ad turres u Crikvenici. To je podtip antičke rimske amfore s ravnim dnom. Vrlo slične amfore pronađene su i pokraj talijanskoga grada Riminija, no crikveničke se od njih razlikuju po obliku trbuha, grla, vrata i ručki, zbog čega su prepoznate i potvrđene kao izdvojena varijanta amfora ravnog dna. Još jedna specifičnost amfora koje pripadaju tipu Crikvenica je to što su se proizvodile isključivo u velikoj keramičarskoj radionici Ad turres (antički naziv današnje Crikvenice). Tako razvijena radionica, koja je i u europskim razmjerima izuzetno dobro sačuvan arheološki lokalitet, upućuje na to da je Crikvenica tijekom I. i II. stoljeća bila iznimno razvijeno gospodarsko središte sjevernoga Jadrana. Osim lokaliteta, to potvrđuju i brojni nalazi proizvoda radionice otkriveni diljem jadranske obale, što je najbolji dokaz razvijene trgovačke i gospodarske djelatnosti. Dio zanimljive priče o antičkoj Crikvenici i njezinoj keramičarskoj radionici je specifičan tip amfore, ali to je samo jedan u nizu raznih vrsta keramičkih predmeta koji su se tijekom 250 godina intenzivnog djelovanja izrađivali u toj radionici. Višegodišnja arheološka istraživanja na lokaliteta Ad turres do sada su potvrdila postojanje sedam keramičarskih peći i niza drugih proizvodnih prostora. Čak se zna i tko je bio vlasnik – stanoviti Sekst Metilije Maksim, što dokazuju pečati s njegovim imenom otisnuti na brojnim predmetima.

Nakon opsežnih povijesnih i arheoloških otkrića pristupilo se projektu promocije antičke baštine Crikvenice, a kao najveća posebnost cijeloga toga razdoblja istaknuo se jedinstveni tip amfore. U promociju toga autentičnog crikveničkog suvenira, umanjenih replika crikveničke amfore, uključile su se brojne lokalne institucije. Projekt njezine turističke valorizacije tek je na početku, no nadamo se da će taj originalni suvenir postati zaštitni znak Crikvenice.