Kvarner newsletter / broj 39

Rijeka
Podvodno blago nadomak grada

Za razliku od razvikanih destinacija za podvodni turizam, Rijeka roniocima nudi jedinstvenu priliku – u samo jednom danu mogu istražiti čak devet atraktivnih podvodnih lokacija nadomak grada i to na relativno malim dubinama pogodnim i za amatere.

I za najhladnijih zimskih dana u moru tek stotinu metara udaljenom od riječke rive ronioci sa svih strana svijeta gotovo su svakodnevno zaranjali u hladne morske dubine. Razlog je istraživanje čak devet atraktivnih lokaliteta – olupina četiriju brodova, dva na jednoj lokaciji, i šest zidova, u neposrednoj blizini grada. Mnogi ronioci odavno znaju da je Rijeka jedna od najprivlačnijih destinacija podvodnog turizma u cijeloj regiji, a činjenica da se svih devet lokaliteta može istražiti u samo jednom danu Rijeku izdvaja od sličnih odredišta u Hrvatskoj, ali i svijetu.

Prva dva broda, “Sigrid” i “Elhawi Star”, nalaze se ispred glavne gradske šetnice – Korza, i od obale su udaljeni samo stotinjak metara. Na te je lokacije stoga jednostavno zaroniti iz samog središta grada, a dubine su dostupne čak i amaterima. “Sigrid” se nalazi s vanjske strane riječkog lukobrana, potopljen je 1977. godine, no kako su ga pokušavali spasiti, u moru se nalazi samo polovica trupa. Pramčani dio koso je položen na dubini od oko 35 metara, najistaknutiji dio trupa je na 18 metara dubine, a vrh jarbola na oko 16 metara, dakle lako dostupno i za ronjenje na dah. Brod je bio dug 72 metra, a plovio je pod ciparskom zastavom.

“Elhawi Star”, brod koji je plovio pod zastavom Saudijske Arabije, novijeg je datuma. Potonuo je 1982. godine (neobjašnjivo, usred dana i za lijepa vremena), dug je 100,6 metara i leži na desnom boku na dubini od 27 do 42 metra.

Treći lokalitet nalazi se na ulazu u Martinščicu na otoku Cresu i do njega se dolazi organiziranom plovidbom uz moguću stručnu podršku lokalnih ronilaca. Tu su skrivena dva broda dvotrupca koji su u njemačkoj mornarici služili za desant, a sada leže potopljeni na dubini od 10 do 18 metara. Za mirnog mora moguće ih je vidjeti čak i s površine. Jedan je okrenut naopačke, a drugi je ukoso položen preko njega. S obzirom na malu dubinu i do njih mogu roniti amateri ili ronioci na dah.

Podmorski zidovi obrasli algama nalaze se pak u akvatoriju između poznatih riječkih predjela – od Pećina do Preluka, na oko 45 metara dubine.