Kvarner newsletter / broj 39

Travanjska poslastica Malog Lošinja
Šećite, osjetite stare okuse, zavirite u prošlost…

Najpoznatije lošinjske turističke manifestacije tijekom travnja kulminiraju atraktivnim programima. Uživajte u fešti lošinjske kuhinje, upoznajte Apoksiomena, prošećite novim stazama Puta dupina i punim plućima doživite ovaj jedinstveni otok…

Uključiti se u hvaljeni projekt “Lošinjskim jedrima oko svijeta” i razgledati najstarijeg otočnog “stanovnika” Apoksiomena turisti u Malom Lošinju mogu tijekom cijele godine, ali u travnju lošinjske turističke manifestacije upravo kulminiraju. Među ostalim, od 8. do 22. travnja u Malom Lošinju održavat će se 5. Fešta lošinjske kuhinje. Na fešti će sudjelovati 15 ugostiteljskih objekata s otoka Lošinja s ponudom brojnih specijaliteta iz afirmiranog i zanimljivog gastronomskog projekta “Lošinjskim jedrima oko svijeta”. Specijalitete, s naglaskom na onima iz zlatnoga doba lošinjske povijesti, turisti će u restoranima moći kušati svakodnevno, a oni koji bi htjeli probati baš sve pozvani su 15. travnja na središnji malološinjski trg na kojem će restorani uključeni u projekt prezentirati svoja jela.

Na završetku ove jedinstvene gastronomske manifestacije, dakle 22. travnja, u gradu će započeti Dani Apoksiomena i antike. Manifestacija će trajati tjedan dana, do 29. travnja, a turisti će u spomen na drevnu povijest moći uživati u ronjenju na arheološkim lokalitetima, u antičkom nakitu i u prezentaciji antičkih frizura. Gostima lošinjskih hotela nudit će se i jedinstven program uživanja u rimskim kupkama i masaži. Poseban program priprema i Lošinjski muzej, gdje će sve biti podređeno otkrivanju detalja vezanih uz Apoksiomena, s pričom o tome kako je i kada taj originalni brončani kip izvađen iz mora kod Lošinja… Oni koje ta priča zanima i iz kuta znanosti, 10. svibnja mogu sudjelovati na velikom skupu “Podvodna arheologija i nalaz brončane statue Apoksiomena”.

Za 16. travnja najavljen je veliki pješački maraton “Put dupina”, koji će se ove godine održati prvi put, a cilj mu je promocija novouređenog dijela istoimene pješačke staze koja vodi od lučice Sv. Martin do uvale Valdarke. Upravo se na tom dijelu lošinjskog akvatorija najčešće pojavljuju razigrana jata dupina. Hoće li se pojaviti i tijekom maratona, teško je reći, no ne bude li ih – šetači će i bez njih uživati u proljetnom krajoliku s pogledom na obale Punta Križa, otočiće Palacol i Oruda te u daljini na otoke Rab i Pag i planinski masiv Velebita. Maraton je osmišljen tako da u njemu mogu sudjelovati šetači svih generacija.