Kvarner newsletter / broj 39

Matulji
Upoznajte čudesan svijet ptica

Oni koji vole promatrati ptice i žele istraživati njihov svijet, za dolazak u matuljski kraj i na planinu Učku imaju važan razlog više: nove i zanimljive ture promatranja ptica u kojima će doista uživati!

Zbog raznolikosti krajolika i staništa na relativno malom području, u matuljskom kraju i oko planine Učke moguće je promatrati četrdesetak vrsta ptica, među kojima ima i one koje se drugdje rijetko vide. Na tom šumovitom području koje pruža različite vrste staništa – morsko, šumovito, travnato i stjenovito, ptice rado borave, gnijezde se ili se zadržavaju tijekom proljetne i jesenske migracije.

Za ljubitelje ptica domaćini su priredili po dvije cjelodnevne i poludnevne birdwatching ture uz vodstvo na engleskom i talijanskom, a po potrebi i francuskom jeziku. Obilazak je organiziran terenskim prijevozom kojim će domaćini odvesti ljubitelje ptica do odredišta u divljini te ih poslije atraktivnih tura vratiti u turističke objekte u kojima borave. Ture se organiziraju za najviše četiri osobe, ali je na upit moguće prirediti izlet i za više ljudi.

Za one koji sudjeluju u birdwatching turama priređena je i nagradna igra, koja traje do 5. svibnja. Sve o tome možete saznati na stranicama www.tzmatulji.hr, a u suradnji sa stancijom Kovačići najsretniji igrači dobit će i vikend-boravak za dvoje s uključenim programom razgledavanja.

Matulji se nalaze na rubu Opatijske rivijere, od Opatije su udaljeni samo dva kilometra, te su mjesto dodira primorja i planinskog zaleđa pa se u njima spajaju prednosti boravka na moru sa šumovitim zaleđem, koje pruža mogućnost za rekreaciju i upoznavanje tradicije, uključujući vrsnu gastronomsku ponudu.