Kvarner newsletter / broj 40

Opatija
Stoljeće obalne šetnice

Čak dvanaest kilometara duga obalna šetnica koja povezuje mjesta na Opatijskoj rivijeri – Volosko, Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran, ove godine obilježava stotinu godina postojanja. Možete li zamisliti koliko je u tih stotinu godina ljudi njome prošetalo, koliko je sudbina ona izmijenila i koliko je fotografija na njoj snimljeno?!

Upravo u vrijeme otvaranja prvih opatijskih hotela – Kvarnera 1884. godine i Imperiala 1885. godine – započela je izgradnja znamenite opatijske obalne šetnice (lungomare). Radovi na izgradnji šetnice službeno su započeli 1885. godine, a završeni su 1889. godine, kada je Opatija proglašena klimatskim lječilištem. Šetalište je kasnije produženo sve do Lovrana, a 1911. godina smatra se službenim početkom njegova punog života.

U proteklih stotinu godina tim je šetalištem, jednim od simbola poznatog turističkog odredišta Opatije i njegove rivijere, prošao velik broj turista. Naime, nitko tko se – na odmoru, poslovnom skupu ili proputovanju – nađe u Opatiji, neće propustiti priliku da prošeće tom znamenitom šetnicom uz samo more. Dobro posjećena u svako doba godine, ona je idealna prilika za rekreaciju, s jedinstvenim pogledom na more i prekrasan Kvarnerski zaljev, ali je ujedno i prilika za pravu terapiju morskim zrakom i česticama morske vode nastalima razbijanjem valova o stijene. Lijepa u svako doba godine na svoj način, ona pruža i prekrasan pogled na znameniti opatijski perivoj, hotele, uključujući i “vršnjake” hotele Kvarner i Imperial, planinu Učku te druge znamenitosti ovoga kraja. Predah na klupi, pogled na uvijek zanimljivo more ili pak zaustavljanje na kavi, sladoledu ili ukusnom obroku na terasi tik uz more slike su koje se, nema dvojbe, ne zaboravljaju i stoljetnu opatijsku šetnicu čine jednom od najdražih opatijskih mjesta za pamćenje.