Kvarner newsletter / broj 40

Mali Lošinj
Povijest i sadašnjost turistima na dar

Otok Lošinj i njegovo središte Mali Lošinj u svibnju će živjeti u znaku ispraćaja lošinjskih pomoraca, ritmom prirode i u slavu svojim velikanima koji su – svatko na svoj način i svi zajedno – obilježili prošlost i sadašnjost ovoga otoka. Priča o njima zajedno s obilatim darovima prekrasne prirode izvrsna je scenografija za sadržajan boravak gostiju.

Nastavljajući se na bogat travanjski kalendar, u svibnju će gosti Lošinja moći sudjelovati u zanimljivim manifestacijama utemeljenima na prirodnim obilježjima i tradiciji ovoga otoka.

Na dan 7. svibnja održava se Miomirisni festival na kojem se nude originalni lošinjski suveniri te autohtoni otočni proizvodi kao što su maslinovo ulje, med, likeri, marmelade i slično. No, ne budete li na otoku Lošinju upravo taj dan, važno je reći da se mnogo od te autohtone ponude može pronaći u otočnim ugostiteljskim objektima, prodavaonicama kao i na brojnim drugim manifestacijama koje se pripremaju na ovom zanimljivom i sadržajima itekako bogatom otoku.

Iako je svaka manifestacija zanimljiva na svoj način, a sve zajedno boravak na ovom otoku čine iznimno sadržajnim, ipak ističemo najduže od svibanjskih događanja – 5. Dane Ambroza Haračića koji se održavaju od 14. do 28. svibnja. Tom profesoru treba zahvaliti što je uvala Čikat, nekada pusta i gola, pošumljena te je danas jedan od simbola turističke aktivnosti ovoga otoka. Naime, Ambroz Haračić je 1886. godine utemeljio Društvo za uljepšavanje i pošumljavanje Malog Lošinja, a na Čikatu su zasađeni prvi borovi, koji danas imaju čak 125 godina. Dvotjedni dani nazvani njegovim imenom i ove će godine biti u znaku dječjih kvizova i prezentacija, aromaterapije, miomirisnog fotonatječaja i šetnje, gastronomske prezentacije samoniklog bilja, prezentacije ekoloških projekata, likovnih radionica i još mnogih drugih aktivnosti koje slave prirodu i njezine darove.

Tko se zatekne u Lošinju ili upravo iz toga razloga dođe, moći će 12. svibnja sudjelovati na planinarenju duhovno-energetskom stazom Putevima sv. Gaudencija. Staza je dobila ime po osorskom biskupu sv. Gaudenciju koji je kad su ga plemići prognali zaklon pronašao u špilji na vrhu Osoršćice. Boraveći tamo i moleći, sv. Gaudencije je od Boga isprosio milost da na otocima Cresu i Lošinju ne žive zmije otrovnice. Prolazeći tim putom, i moderni će turist promišljati o svom životu i uz pomoć duhovnog vodstva sv. Gaudencija odbaciti teret sa svojih leđa, pronaći mir i novu energiju.

Svake će se subote Lošinjani i njihovi gosti vraćati još jednom običaju i otočnoj sudbini – ispraćaju lošinjskih pomoraca na daleka putovanja jedrenjacima, onako kako su to stoljećima činile lošinjske žene i majke.