Kvarner newsletter / broj 40

Matulji
Biciklom u istraživanje prirode

Ako dođete u Matulje, to turističko središte samo dva kilometra udaljeno od Opatije koje smatraju i vratima Kvarnera, može vam biti ishodište za čak 130 kilometara duge vožnje biciklističkim stazama i prilika da upoznate ovaj lijep i zanimljiv kraj.

Biciklističke staze u općini Matulji, ucrtane i u biciklističku i pješačku kartu, označene su po težini i to od zelene, plave, crvene pa sve do najteže crne. Ako se sami ne snalazite, za sve staze Turistička zajednica osigurala je vodiče koji pokazuju put, ali isto tako objašnjavaju povijesne i prirodne znamenitosti na njemu.

Iako je teško sažeti opise biciklističkih staza, zajednička su im obilježja prekrasna priroda, mnogo mogućnosti za rekreaciju, prirodne i kulturne znamenitosti, tradicija, ali i okrepa u ugostiteljskim objektima koji nude domaću autohtonu hranu te prekrasan pogled sa zanimljivih vidikovaca. Polazište za organizirani obilazak svih biciklističkih staza je ili središte Matulja ili jedna od točaka do kojih možete doći automobilom (Jurdani, Permani, Rupa, Veli Brgud, Zvoneća, Rupa, Šapjane). Na ta se mjesta organizirana grupa poslije mnogih ugodnih trenutaka, ali i savladana umorom od hoda, emocija i svježeg zraka, i vraća prepuna doživljaja. S obzirom na to da Matulji nude mogućnosti ugodnog boravka i odličnu gastronomsku ponudu, posve je sigurno da će i nastavak dana biti ugodan.

Budući da se Matulji nalaze na sjecištu svih prometnih pravaca ako dolazite iz Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke te da su dio Opatijske rivijere, kombinacija doživljaja uz more i vožnja biciklističkim stazama idealan su spoj koji oslobađa od stresa, opušta i daje novu energiju za životne izazove.