Kvarner newsletter / broj 40

Lovran
Volite li trešnje?

Ubrajate li se u one koji vole to voće, svakako razmislite o tome da u lipnju posjetite turistički gradić Lovran na Opatijskoj rivijeri. Jer, trešnje su u Lovranu doista posebno lijepe i ukusne, a domaćini maštoviti u pripremi slastica od njih i tom voću posvećenim manifestacijama.

Dani črešanj va Lovrane naziv je tradicionalne manifestacije koja će se jedanaesti put događati od 11. do 19. lipnja. Prvi dan ove manifestacije na središnjem gradskom trgu održat će se Fešta Veli štrudel na kojoj se mogu kupiti svježe nabrane lovranske trešnje, kušati razni kolači i slastice od trešanja ili nabaviti originalni lovranski suveniri. U večernjim satima fešta završava rezanjem velikog lovranskog štrudela od trešanja te nastupom folklornih društava. Valja reći da će tih dana u znaku trešanja i slastica pripremljenih od njih biti svi ugostiteljski objekti u Lovranu, Opatiji i na cijeloj Opatijskoj rivijeri.

Lovranske trešnje, koje su najsličnije sorti Lambert, poznate su po kvaliteti, sočnosti i bogatom okusu, a prepoznatljive su po veličini, boji i slatkoći. Područje Lovrana poznato je i po posebno kvalitetnoj i ukusnoj vrsti kestena – lovranskim marunima – u znaku kojih Lovran, ali i cijela regija žive svake jeseni.