Kvarner newsletter / broj 40

Rijeka
18. Međunarodni festival malih scena

Kao jedan od najprestižnijih kazališnih događaja u regiji, riječki Međunarodni festival malih scena i ove godine, 18. put, od 3. do 8. svibnja gledateljima nudi pravu teatarsku poslasticu. Tko će pobijediti, vaš favorit ili netko drugi? Dođite i pogledajte barem neku od brojnih najavljenih domaćih i inozemnih predstava.

Međunarodni festival malih scena (MFMS) ove godine, od 3. do 8. svibnja, doživljava punoljetnost. Prestižni festival u Rijeku već 18. godina dovodi priznate međunarodne kazališne grupe, glumce i kazališne zaljubljenike. Festival je 1995. godine pokrenut kao domaća kazališna uzdanica, a od 1999. godine u glavni program polako ulaze i inozemne kazališne trupe. No cilj je i dalje ostao isti – prikazati suvremeni izraz prvorazrednih kazališta i izvedbi koje omogućuju najneposredniji dodir izvođača i publike. Budući da je festival natjecateljskog karaktera, nagrade se dodjeljuju u desetak kategorija. S čvrstim koncepcijskim odrednicama, po kojima se izbor predstava obično prethodno tematizira, MFMS je (p)ostao jedan od najprestižnijih kazališnih događaja u regiji. Festival je podjednako otvoren vrhunskom mainstream kazalištu i nekonvencionalnim, istraživačkim projektima. Na MFMS-u su tijekom godina nastupala najpoznatija kazališta iz zemalja regije, iz Bugarske, Rumunjske, Austrije, Češke, Mađarske, Italije, Njemačke, Belgije, Latvije, Poljske, Rusije, SAD-a, Švicarske, Finske, Litve te Velike Britanije odakle i ove godine dolazi jedna predstava.

Organizator i osnivač festivala su Grad Rijeka i HKD Teatar, uz značajnu financijsku podršku Grada Rijeke i Ministarstva kulture RH.

Ovogodišnji se program odvija na tri lokacije u gradu Rijeci – Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, HKD Galeriji Kortil te Hrvatskom narodnom kazalištu Ivan pl. Zajc.

Konkurencija je i ove godine jaka jer dolaze zaista dobre predstave: “Gospoda Glembajevi” u izvedbi srpskog Ateljea 212 iz Beograda; “Odisej” londonskog Theatre ad Infinitum, Velika Britanija; Molièreov “Don Juan” Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice; predstava “Generacija 91.-95.” u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Riječke snage predstavlja “Život lude” u izvedbi HNK Ivana pl. Zajca & HKD Teatar Rijeka; glumci Scene Gorica iz Velike Gorice odigrat će “Kiklopa”, a posljednjeg dana festivala na repertoaru su još dvije inozemne predstave – “Bacač kocke” u izvedbi mađarske trupe Sputnik Shipping Company, Budimpešta, te “Drama o Mirjani i ovima oko nje” Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

U dodatnom programu posjetitelji u atriju HKD Galerije Kortil mogu razgledati izložbu kazališnih plakata akademskog slikara Zdravka Mićanovića te prisustvovati predstavljanju novih teatroloških izdanja.