Kvarner newsletter / broj 40

12. Međunarodna jedriličarstva manifestacija Fiumanka
Riječki praznik pod jedrima

Rijeka će od 9. do 12. lipnja ponovo biti domaćin najveće međunarodne jedriličarske manifestacije na Kvarneru, popularne Fiumanke, na koju se iz godine u godinu prijavljuje sve više domaćih i inozemnih nautičara, a raduje i podatak o sve većem broju predstavnika svjetskih medija koji također sudjeluju u utrci.

“Riječki praznik pod jedrima”, kako se popularna Fiumanka sve češće naziva, i ove će godine u Rijeku, od 9. do 12. lipnja, privući brojne svjetske nautičare. Prema najavama organizatora, broj sudionika te najpompoznije jedriličarske manifestacije na Kvarneru i ove bi godine mogao premašiti sva očekivanja, posebno u dijelu kada se na regati natječu predstavnici medija. Fiumanka se ove godine održava 12. put, a sportski dio u kojemu nastupaju novinari doživjet će mali, 5. jubilej.

Za trajanja Fiumanke održat će se ukupno sedam regata. Uz već tradicionalne međunarodne regate Veliku Fiumanku (11. lipnja) i Press Fiumanku (10.-11. lipnja), i ove će se godine održati Rotary regata (10.-11. lipnja), zatim Liburnijska regata (Zadar-Rijeka 9. i 10. lipnja), Classic Fiumanka, Regata tradicionalne gradnje (10.-11. lipnja) i Virtual Fiumanka (10. lipnja). Drugo izdanje regate Skipper Fiumanka održat će se u nedjelju (12. lipnja) kako bi pobjednici u grupama imali prilike za pravi boj do pobjede, a organizatori više vremena za pripremu proglašenja pobjednika.

Poznati moto Fiumanke “Imaš brod, imaš jedro prijavi se!” već se godinama prihvaća s mnogo entuzijazma jer se natjecatelji zaista dobro zabavljaju na moru i na kopnu, posebno stoga što je sudjelovanje u svim regatama – besplatno. A da je riječ o doista impresivnoj organizaciji cjelokupne manifestacije dokazuje i činjenica da je International Sailing Federation – ISAF, uvrstio Fiumanku u svoj prestižni kalendar natjecanja. No, ove će godine sudionici doživjeti još jedno iznenađenje. U suradnji s tvrtkom Riječki sajam na prostoru Rive Boduli bit će organiziran novi Sajam jedrenja na kojem će izlagati brojni proizvođači opreme za more i jedrenje. Program izlaganja obuhvaća: jedra, sve vrste jedrilica, boje i lakove, palubnu opremu i ostalu ugradbenu opremu, inoks opremu, sidra, konope, nautičku odjeću, obuću i dodatke (satovi, optika...), kozmetiku, odjeću i pribor za boravak na moru i uz more, a predstavit će se i brojne čarter tvrtke i škole jedrenja.